Overslaan en naar de inhoud gaan
I go to Rio: Olivier Siegelaar

In augustus 2016 zijn de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Delftse topsporters staan te trappelen om mee te doen. Zoals Olivier Siegelaar (29).

Studie: alumnus werktuigbouwkunde.

Sport: roeien.

Vereniging: Laga.

Boot: Holland Acht.

Olympische Spelen: met de Holland Acht vierde in Beijing (2008), vijfde in Londen (2012)

Situatie

"We hebben ons vorig jaar al gekwalificeerd voor de Spelen. Op zich al een hele prestatie, je moest bij de eerste vijf eindigen. In de voorbereiding gaat het in verschillende opzichten beter dan in het pre-Olympische jaar voor Londen. De selectie staat vast. Het blijft dezelfde groep jongens, we werken met elkaar naar hetzelfde doel toe. Dat geeft ook rust in plaats van je druk te moeten maken over randzaken, onenigheid in de ploeg et cetera. Gewoon hard trainen. Tussen de trainingen door ben ik beurshandelaar bij Roca Markets."

Drijfveer

"Na Londen 2012 was ik eigenlijk gestopt. We hadden geen medaille gewonnen en ik vond 25 jaar een mooie leeftijd om te gaan werken. Dat deed ik uiteindelijk meer dan honderd uur per week, bij een bank in New York, Goldman Sachs. Dat vond ik zeker mooi, maar ik kwam er al snel achter dat ik dat later ook nog kan doen. Bovendien wilde ik toch nog per se een keer een Olympische medaille winnen. Daarom ben ik terug verhuisd naar Nederland en weer een tijdje in Delft gaan wonen. Na een jaartje hard werken en feesten ben ik in mijn eentje weer heel hard gaan trainen om fit te worden. Daarna ben ik verhuisd naar Amsterdam en heb ik mij aangesloten bij de bondsselectie. Tussen allemaal jonge jongens moest ik mij opnieuw bewijzen, dat ging prima."

Positie

"Ik zit op 5, de krachtcentrale van de boot. In het midden van de boot heb je een goed overzicht, je kunt iedereen een beetje aansturen. Die rol neem je automatisch op je. Iedereen heeft trouwens evenveel invloed, technisch en fysiek."

Kansen

"Vorig jaar haalden we brons op het WK. We zaten dichtbij de eerste twee ploegen en er zat er eentje vlak achter ons. Ik denk dat er straks in de finale in Rio zes hele goede ploegen aan de start zullen liggen. Dat maakt het juist mooi. Hoe meer trainingsuren je erin stopt hoe groter de kansen."

Delft

"Ik ben nog steeds lid van Laga. Ik probeer daar alle kennis en ervaring die ik heb door te geven. Er komen af en toe eerstejaars roeiers bij mij thuis, dan gaan we eten en praten. Ik probeer er veel te zijn en te coachen bij wedstrijden en het bestuur tips te geven, al is dat wel lastig vanuit Amsterdam."

After Rio

"Ik ben toegelaten in Oxford en ga daar een MBA doen. Natuurlijk wil ik daar graag meedoen aan de beroemde Boat Race. Wat daarna gebeurt weet ik nog niet."

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe