Onderwijs

Human Power Team stelt tweede coureur aan

De Delftse en Amsterdamse studenten van het Human Power Team hebben naast oud-schaatser Jan Bos een tweede voormalig topsporter geselecteerd om de aerodynamische ligfiets VeloX naar een wereldrecord te
racen. Wielrenner Rick Flens moet wel nog even leren
om de fiets stabiel te houden.

Flens beëindigde zijn professionele wielercarrière in 2015. Hij was gespecialiseerd in tijdrijden, voornamelijk korte tijdritten, zoals prologen. Hij fietste onder meer voor de Rabobankploeg. In een persbericht van het Human Power Team, een team Delftse en Amsterdamse studenten dat jaarlijks een nog snellere ligfiets probeert te bouwen, zegt hij dat het fietsen in de Velox iets heel nieuws voor hem is: “Het eerste doel is om te wennen aan de VeloX. Ik heb er nu twee keer in gezeten, maar om hem recht te houden vergt nog wat meer trainingsuren: dit is leren fietsen in het kwadraat.”

De Velox is niet zomaar een ligfiets. Hij heeft een stuurgraad van maar vijf graden links en rechts, wat stabiliseren erg complex maakt. Ook een raam heeft een fiets niet. Door de aerodynamische kap om de fiets moeten de rijders gebruik maken van camerasysteem en een beeldscherm. Dat scheelt luchtweerstand.

Flens moet de kunst van het Velox-besturen in september in de vingers hebben. Dan reist het Human Power Team af naar de Amerikaanse Nevada-woestijn om mee te doen aan de jaarlijkse World Human Powered Speed Challenge.

In januari maakten de studenten al bekend dat zij oud-schaatser Jan Bos voor de tweede keer hadden geselecteerd om in de Velox te rijden. Flens komt daar volgens teammanager Hugo Lambriex bij om de kansen te spreiden. Vorig jaar viel coureur Rik Houwers drie maanden voor de race uit met een knieblessure. In korte tijd moesten de studenten toen vervanging vinden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.