Ondanks dat er het nodige is af te dingen op de bruikbaarheid van de Keuzegids voor aankomende studenten en opleidingen, hebben we een overzicht gemaakt van hoe alle zestien Delftse bacheloropleidingen in de Keuzegids worden beoordeeld.
Aerospace engineering komt in de Keuzegids als beste Delftse opleiding uit de bus. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Hoe brengen de zestien Delftse bacheloropleidingen het ervan af in de Keuzegids? Delta zet het voor je op een rij.

Ondanks dat er het nodige is af te dingen op de bruikbaarheid van de Keuzegids voor aankomende studenten en opleidingen, hebben we een overzicht gemaakt van hoe de Keuzegids alle zestien Delftse bacheloropleidingen beoordeelt.

Civiele techniek en computer science & engineering delen met 54 punten de één na laatste plek. Door slechte scores op studiesucces en wetenschappelijke vorming, het schrijven en aanleren van methoden en technieken van wetenschappelijk onderzoek, ontvangen deze opleidingen het predicaat ‘matig’. Opvallend genoeg beoordelen studenten computer science & engineering hun faciliteiten bovengemiddeld. Dat is een mooi compliment voor een opleiding die de afgelopen jaren explosief groeide.

Aerospace engineering komt in de Keuzegids als beste Delftse opleiding uit de bus. Met een score van 76 punten steekt de studie met kop en schouders boven de rest uit. De nummer twee, electrical engineering, volgt op acht punten afstand.

Delftse studenten gaan zelfverzekerd de arbeidsmarkt op

Het is lastig om het eerste studiejaar op de TU Delft door te komen. Van de zestien bacheloropleidingen scoren er liefst elf ondergemiddeld op dit punt. Die slechte start wordt vervolgens niet rechtgetrokken, want een bachelordiploma halen in vier jaar blijkt op basis van deze scores een utopie. Uitzonderingen zijn bouwkunde, industrieel ontwerpen, klinische technologie en technische bestuurskunde; zij scoren gemiddeld of bovengemiddeld.

Veel punten komen wel goed naar voren uit de Keuzegids. Zo blijken de toetsingscriteria duidelijk voor Delftse studenten, sluiten tentamens goed aan op de stof en toetst de universiteit genoeg op kennis, inzicht en vaardigheid. Ook gaan TU-studenten zelfverzekerd de arbeidsmarkt op, want op het onderdeel praktijkgerichtheid scoort geen één opleiding een onvoldoende. In de ogen van de experts staan de Delftse opleidingen er prima voor. Zes opleidingen scoren gemiddeld, acht bovengemiddeld en aerospace engineering en industrieel ontwerpen scoren zelfs uitstekend.