Overslaan en naar de inhoud gaan
Studieplekken verschillen nogal. De studentenraad vroeg studieverenigingen en facultaire studentenraden welke er prettig en minder goed zijn. Dit waren de resultaten.
Het 'studielandschap' bij TBM. (Foto's: Connie van Uffelen)

Studieplekken verschillen nogal. De studentenraad vroeg studieverenigingen en facultaire studentenraden welke prettig en welke minder goed zijn. Dit zijn de resultaten.

Onder de noemer ‘Tops & Flops’ presenteerde de studentenraad (sr) onlangs een onderzoek naar de kwaliteit van studieplekken op de campus. Hier volgt het oordeel over plekken aan alle faculteiten en The Fellowship. Delta maakte een rondje van zuid naar noord en sprak studenten.      

 • Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnologie

LRkantinestudieplek_1400px_connie.jpg

Deze plekken in de kantine zijn niet gewild. 

Bij deze faculteit ervaren studenten problemen met het vinden van studieplek, aldus de sr. Goed zijn de plekken voor masterstudenten, maar ja, die zijn voor deze groep gereserveerd. Je hebt geen zekerheid hoe lang je op die plekken kunt zitten en masterstudenten sturen je er weg.

LR-masterstudentenstudieplekken_1400px_Connie.jpgSpeciale kamers voor masterstudenten.

Tweedejaars masterstudent luchtvaart- en ruimtevaarttechniek Jelle Westenberger is toevallig op een plek in de gang aan het werk. Hij herkent dat vaak onduidelijk is waar je kunt studeren. “Er is niet goed gecommuniceerd waar alle plekken zijn. Een half jaar geleden ben ik er achter gekomen dat er in de hoogbouw een verdieping was met studieplekken.” Hij denkt dat de meeste bachelorstudenten naar The Fellowship gaan.

LRstudieplekkenbovenhal_1400px_Connie.jpg

Jelle Westenberger aan de slag op de gang. 

 • The Fellowship

fellowshipzaalmetcomputers_1400px_Connie.jpg

Een zaal met computers!

Hier is volgens de sr een goede stilteplek met computers. Een nadeel is dat projectplaatsen op de begane grond niet passend zijn voor tien personen, maar maximaal zes.

fellowship-studerendestudenten-1400px_Connie_2.jpgRustig toeven.

We treffen hier Annelouk van Mierlo, tweedejaars werktuigbouwkunde. Zij meldt dat de zalen met gele stoelen vaak stilteruimtes zijn. “Er staat dan meestal ‘stil’ op het bord geschreven. Studeren hier is nice. Ik train veel bij Proteus en daarom studeer ik hier, in de buurt. Er is altijd plek, de locatie is fijn en mijn vriendinnen komen hier ook.”

 • TNW Zuid

De elektriciteitsvoorzieningen bij de studieplekken zijn volgens de sr goed. Wat tegenvalt is dat er bijna geen verstelbare stoelen zijn.

TNWZUID-stiltestudieplek_1400px_connie.jpg

Geen verstelbare stoelen, maar wel een stilteruimte.

Michael Stolk, masterstudent nanobiologie, vindt dat geen bezwaar. “Misschien heb je dat wel als je heel groot of klein bent. Ik zit hier regelmatig acht uur per dag en het bevalt ontzettend goed. Het is een stille ruimte, de temperatuur is goed. In de bibliotheek heb je wat meer open plekken en praten mensen.”

TNWZUID_houtenstudieplek_1400px-Connie.jpg

Houten zitjes.

Verderop, in een houten zitje, overleggen tweedejaars masterstudenten life science & technology Ilse Pardijs (rechts) en Judith Cohen (tegenover Pardijs). De tafeltjes zijn volgens Pardijs een beetje laag, maar zij vindt dat geen probleem. Cohen vindt de niet-verstelbare stoelen oncomfortabel.

 • Civiele Techniek en Geowetenschappen

CITG_Studoc_Studieplekk_1400px_Connie.jpg

Studoc.

De stilteplekken in de ruimte ‘Studoc’ worden gewaardeerd, aldus de sr. Wel is er verwarring over  studieplekken. We vragen het Mark ten Have, masterstudent construction management and engineering. “Tja, hoe definieer je studieplekken? Is een stoel op de gang een studieplek? Ik denk dat dat een werkplek is. Voor een tentamen heb je een rustige, afgesloten ruimte nodig.”

CITG_studieplek_eindgang_1400px_Connie_0.jpg

Studieplek of niet?

Die vindt hij in Studoc: een ‘rustige ruimte waar het ’s zomers wel warm kan zijn’. “Je kunt er in ieder geval na half negen, negen uur nog binnenkomen. In de bibliotheek is het veel te druk.”

CITG_Studieplekopgang_1400px_Connie.jpgStudieplek of niet?

 • Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica

EWI-stilteplek_studieplek_1400px_Connie.jpg

Het zogeheten study landscape, een ruimte speciaal voor studeren, wordt hier gewaardeerd, aldus de sr. Wel hoor je de wind waaien. Julian, masterstudent sustainable energy technology, was die wind nog niet opgevallen. Ai, vanaf nu dus wel. Hij  vindt dit een goede en rustige ruimte waar hij vaak een plekje kan vinden.

EWIstudieplek_Stoelnietondertafel_1400px_Connie.jpg

Julian kan zijn stoel niet onder de tafel schuiven.

Wel stuit hij op een ander probleempje: “Als je aan het raam zit, kun je niet met je stoel onder je bureau en dan zit je helemaal naar voren.” Vaak gaat hij ook naar Civiele Techniek en Geowetenschappen, omdat hij daar zijn bachelor heeft gedaan en veel mensen kent. Beneden studeren, vindt hij niet fijn.”

  EWI_Benedenstudieplek_1400px_Connie_0.jpg

‘Beneden’ zit Julian liever niet.

 • 3mE

Bij 3mE vind je projectgroepen bij studieplekken, en dat is volgens de sr een probleem. De stilteplekken zijn goed. Er zijn ook groepsplekken, maar onduidelijk is wanneer je er terechtkunt.

3ME_studieplekkkenrondtrap_1400px_Connie.jpg

Een mix van studieplekken en tafels voor projectgroepen.

Koen (achternaam bekend bij redactie), eerstejaars student maritieme techniek, treffen we bovenaan de trap bij het raam. Hij zit er uit ‘routine’, omdat hij deze plek oké vindt. “Het is makkelijker dan aan een gezamenlijke tafel zitten.” Die tafels zijn onderaan de trap te vinden, maar dat vindt hij geen probleem. “Ik heb niet zo’n last van geluid.”

3ME_stilteruimtestudieplek_1400px_Connie.jpg

Stilte aub. 

Tweedejaars student werktuigbouwkunde Jasper van der Ham heeft juist gekozen voor een stilteplek. Hij vindt het fijn in een omgeving te zijn waar ook anderen studeren. “Thuis heb ik meer afleiding.  Nadeel is dat je vroeg aanwezig moet zijn. Aan de andere kant is het ook fijn dat je dan de hele dag hebt om te studeren.”

 • Techniek, Bestuur en Management

Wie hier wil studeren moet volgens de sr niet in de gang zijn voor stilte. Wel is er een hal voor studieplekken. We zien een groepje studentes dat beaamt dat studeren in de gang niet prettig is. Veel te onrustig.

TBMstudentenin_gang_1400_Connie.jpg

Te druk deze gang.

Het zogeheten studielandschap met de hoge ramen is veel fijner. Daar zit Fieke Witte, derdejaars studente technische bestuurskunde, ‘best wel goed’. “Iedereen houdt zich er aan stil te zijn. Thuis word ik afgeleid, hier blijf ik zitten. Achter het gebouw van civiel zit nu technische wiskunde en daar is het lekker rustig. Ik wissel mijn studieplekken af.”

TBMstudielandschap_studeren_1400px_Connie.jpg

Rust in het ‘studielandschap’. 

 • Bouwkunde

Hier zijn specifieke plekken zoals de maquettehal, maar die is voor gemengd gebruik. In de oranje hal heb je leesplekken naast studieplekken met drukte, noteerde de sr.

maquettehalBouwkunde_1400px_Connie.jpg

De maquettehal.

Masterstudent architectuur Michiel Baltus vindt de maquettehal meer voor het maken van maquettes. “Op het entresol kun je wel studeren maar daar is het te warm. Het blijft een serre, hè.” Hij zit soms in de oranje zaal waar hij muziek opzet. “Dan kan ik me beter concentreren, maar daar deden de zonweringen het een tijd niet waardoor het warm werd en de zon op mijn scherm begon te schijnen. Als ik echt moet leren, wijk ik uit naar de bibliotheek van Bouwkunde.”

oranjezaalBouwkunde_1400px_Connie.jpg ...en de oranje zaal, waar het best warm kan worden.

 • Industrieel ontwerpen

Fijn hier zijn de lange witte tafels. Onder het platform heb je volgens de sr weinig privacy en de faciliteiten voor elektriciteit zijn niet goed.

IO_wittetafelsinhal_studenten_1440_Connie.jpg

Witte tafels in de hal van Industrieel Ontwerpen.

Derdejaars student industrieel ontwerpen Steven Gerats heeft geen moeite met studeren aan de witte tafels in de hal. Juist daar zit hij vaak. “Ik vind het een fijne open ruimte waar het op rustig is en waar je wel kunt praten. Ik kan me goed concentreren als er iets om me heen gebeurt. Bovendien zit ik dicht bij het koffieapparaat. Ik zit ook wel bij Pulse op de begane grond, bij de restaurants.”

hal _IO_Connie1400PX.jpg

Niet overal evenveel privacy.

Conclusie:

Uit zijn tops & flops maakt de sr onder meer op dat het belangrijk is studieplekken te clusteren. En dus niet te mixen met andere functies, want dat is storend als je studeert. Advies is ook om tijdens tentamentijd collegezalen te openen voor studie. Beslissend is daglicht op je studieplek. Dat willen de meeste studenten.   

Hoe nu verder?

 • Elke faculteit heeft van de sr een advies gekregen over haar studieplekken. 
 • Voor het nieuwe onderwijsgebouw Echo heeft de sr de architect al gesproken over studieplekken.

 

[UPDATE 18 april 2019]

De witte tafels bij Industrieel Ontwerpen blijken niet het minst fijn te zijn, zoals oorspronkelijk in dit artikel stond, maar juist wel te worden gewaardeerd. Dat komt overeen met Steven Gerats' ervaring.  

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe