Onderwijs

‘Het water spoot eruit’

Een kapot stuk rubber is de reden dat veel medewerkers van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica vandaag thuis moeten werken. Intussen werken schoonmakers, reparateurs en facilitair medewerkers hard door om de faculteit weer volledig operationeel te krijgen na de lekkage van gisteren.

Houten balken, ladders en hekjes barricaderen drie liften op de begane grond. Op een koude eerste verdieping zitten studenten met jassen aan achter hun laptops. Op de zesde zetten schoonmakers bureaus en stoelen van de gang weer terug in hun kamers, nadat die zijn gepoetst. Ook op de vijfde, vierde en derde zijn zij bezig met een grote schoonmaak. Bewakers van G4S zitten ernaast om ongewenste bezoekers op afstand te houden en zo nodig medewerkers te begeleiden als zij iets van hun kamer willen halen. Hier en daar hangt een vage muffe lucht. Op de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) is het woensdagochtend 14 oktober duidelijk te merken dat er een dag eerder iets helemaal mis ging.

Die middag knapte een verwarmingsbuis in een technische ruimte naast de liften op de zesde verdieping. Die buis loopt van beneden naar de 22ste verdieping van de hoogbouw. Water van zeventig graden Celcius gaat er onder hoge druk door naar boven. Op de eerste echt koude dag van het najaar kon één van de rubberen balgen die het uitzetten van de buis moeten opvangen, de druk niet meer aan. De balg sprong kapot en de buis knapte. “Het water spoot er onder hoge druk uit”, vertelt decaan Rob Fastenau.

Liftschachten
Meteen ging het alarm af en schakelden systemen uit, vertelt hij. Vier- tot vijfhonderd mensen moesten de hoogbouw verlaten. Sommige moesten zonder jas de kou in. Ook veel tassen bleven achter. Tegen het einde van de middag mochten zij in kleine groepjes met de trap het gebouw in om hun spullen te halen.

Intussen arriveerde de brandweer en trommelde de faculteit technische bedrijven op. Op een deel van de zesde verdieping stond het water inmiddels vijf centimeter hoog. En het lekte door naar beneden. De vijfde en de vierde liepen onder en het water stroomde de liftschachten in. Van de vier reguliere personenliften was er één al buiten werking wegens onderhoud. Twee andere waren net beneden toen de lekkage begon. Water liep op de elektrische bedrading van de liftkooien. Deze liften werken woensdagochtend nog niet. Alleen de goederenlift en de personenlift die tijdens de lekkage hoog en droog was blijven steken, doen dienst.

Bouwkundebrand
Om niet al te lang te hoeven wachten, neemt facilitair manager Erik de Vos woensdagochtend dan ook liever de trap naar de zesde. Onderweg wil hij graag kwijt dat snel handelen ergere schade heeft voorkomen. “Met de brand van Bouwkunde in het achterhoofd zijn we natuurlijk erg op ons qui-vive. Er ontstond een super-dynamiek. Iedereen werkt keihard om de faculteit zo snel mogelijk volledig operationeel te krijgen.”

Dinsdag heeft een gespecialiseerd bedrijf het water weggezogen, vertelt hij. “Dat was vuil water, vol roet, maar niet schadelijk voor de gezondheid. We hebben het meteen getest en er zaten geen schadelijke stoffen in.” Maar zwart was het wel. Vandaar de grote schoonmaak op de getroffen verdiepingen, die overigens de thuisbasis zijn van de wiskunde-poot van de faculteit. De Vos verwacht dat deze verdiepingen donderdag weer open kunnen. Vloeren, plafonds, muren en meubilair: niets lijkt echt onder het water te hebben geleden. Ze zien er op een enkel plasje op de vloer na onaangetast uit.

Veilig
De verwarming in de hoogbouw is een ander verhaal. Die kan donderdag waarschijnlijk nog niet aan. De kapotte rubberen balg moet worden vervangen en eigenlijk de andere ook. Decaan Fastenau: “Er is nu een ploeg van de verwarmingsmaatschappij aan het kijken hoe we dat kunnen aanpakken. We willen voor de zekerheid alle balgen vervangen. Maar doen we dat in één keer of gefaseerd? Als we dat weten, kunnen we beslissen wanneer we de verwarming weer gecontroleerd aan kunnen doen.”

Volgens De Vos worden de ongeveer dertig rubberen balgen jaarlijks geïnspecteerd. “Hoe het heeft kunnen gebeuren dat er één kapot is gegaan, weten we niet.” Hij benadrukt net als Fastenau dat het gebouw veilig is. “Ja, het is een oud gebouw, maar de veiligheid is in orde. Mijn kantoor zit op de zestiende. Ik zou daar heus niet iedere dag gaan werken als het niet veilig was.”

De dag na de lekkage werken veel medewerkers wel thuis, op aanraden van de faculteit. Anderen houden hun jassen aan of hebben een extra trui mee en gaan eens wat vaker met de trap. Buiten de getroffen verdiepingen (inclusief de derde, omdat die daaraan ’technisch verbonden’) is de hoogbouw open. Wifi en elektriciteit werken weer. De laagbouw en de collegezalen zijn open. En, niet onbelangrijk, de kantine serveert – tegen eerdere berichten in – gewoon het dagelijkse menu.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.