Campus

Het leven beter maken

Medische apparatuur voor de armen, drinkwater voor vluchtelingen en auto’s met zonnepanelen. Aan de TU studeren wereldverbeteraars, zo bleek op 30 maart tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Damen bachelor Awards.

Dat ze goed bezig waren, wisten de studenten al lang. De mannen – er was geen enkele vrouw geselecteerd – hadden negens en tienen gekregen voor hun bachelor eindverslagen. Nu konden ze ook nog wat geld binnen harken. Met korte presentaties van vijf minuten moesten ze de jury, onder leiding van conrector Peter Wieringa, er van zien te overtuigen dat hun onderzoek het beste was. Ruim vijftig studenten of studententeams stuurden hun afstudeerverslag naar de jury. De hoofdprijs van vijfduizend euro werd gewonnen door Tim Cheung, Lars van Leeuwen, Alexander Jongeling, Paul Bakker, Gerard Hogenhout, en Kees Hogenhout van de faculteit EWI met hun bachelor eindverslag getiteld ‘BabyShell’.

Damen Bachelor Awards Damen Shipyards en het Universiteitsfonds Delft belonen studenten die een uitmuntend bachelor eindverslag hebben geschreven. Aan de vijf Damen Bachelor Awards die elk jaar worden uitgereikt, is een geldbedrag tussen duizend en vijfduizend euro verbonden. Informatie over de prijs en hoe je hier kans op maakt, vind je op universiteitsfonds.tudelft.nl.

Laten we ervoor zorgen dat de kindersterfte in Afrika net zo laag wordt als in Nederland
Laten we ervoor zorgen dat de kindersterfte in Afrika net zo laag wordt als in Nederland

Laten we ervoor zorgen dat de kindersterfte in Afrika net zo laag wordt als in Nederland

BabyShell, een medisch apparaat voor moeders in derdewereldlanden.
Eerste prijs, vijfduizend euro
Eindcijfer: 9

Een apparaatje net iets groter dan je handpalm met slechts vijf knoppen en voorzien van batterijtjes die ruim zes jaar meegaan. Trots toont EWI-student Tim Cheung BabyShell aan het publiek, een uitvinding die veel levens moet gaan redden. Zes jonge ingenieurs maakten een apparaat dat zwangere vrouwen en moeders met kleine kinderen in afgelegen gebieden kan helpen bij het diagnosticeren van ziektes via een vraag-antwoord proces. Ook moet BabyShell in staat zijn om taken te verrichten zoals temperatuur opnemen en herinneringen versturen voor belangrijke gebeurtenissen zoals prenatale doktersbezoeken en vaccinaties.

“BabyShell werkt compleet onafhankelijk van het stroomnet en de component-kosten bedragen minder dan zes dollar om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich het apparaat kunnen veroorloven”, legt Cheung uit tijdens de presentatie. Hij weet de jury goed te overtuigen van de maatschappelijke relevantie van het onderzoek, een van de criteria bij de bachelor awards.

Het idee om zwangere en jonge moeders te helpen met een soort digitale doktersassistent is niet nieuw. Een vergelijkbaar project bestaat al, dat maakt gebruik van sms-diensten. “Daar heb je dus een mobiele telefoon voor nodig en een betrouwbaar elektriciteitsnetwerk”, zegt Cheung. “Dat zijn nou net twee zaken die lang niet iedereen heeft in arme landen.” Het was een uitdagend project. Door het lage budget was er maar weinig geheugen beschikbaar. De studenten moesten daarom over het gebruik van elke byte goed nadenken. Belangrijke informatie over de moeder of de kinderen mocht niet verloren gaan bij het uitvallen van het apparaat of bij een reset.

Ten slotte moest het programma zo worden gemaakt dat de microcontroller vrijwel de gehele tijd in een zeer energiezuinige modus kon blijven.

Mijn uitvinding is de eerste goedkope draagbare malariatest
Mijn uitvinding is de eerste goedkope draagbare malariatest

Mijn uitvinding is de eerste goedkope draagbare malariatest

Vasu malaria test
Tweede prijs: drieduizend euro
Eindcijfer: 9,5

Vasu betekent ’transparant’ in het Hindu. En lumineus is het gelijknamige ontwerp van Leroy Huikeshoven zeker. Voor zijn afstuderen maakte de industrieel ontwerper een opzetstuk voor smartphones waar je een druppeltje bloed in kunt pipeteren. Het bloed wordt in een chip in het opzetstuk gemengd met antigenen. Dit zijn moleculen die in het lichaam voor afweerreacties zorgen wanneer ziektekiemen zijn binnengedrongen. Als de malaria veroorzakende parasieten hechten aan de antigenen, kunnen ze door een speciale app worden herkend. Het lampje van het mobieltje belicht het bloed, de telefoon maakt een foto en de app analyseert het monster; hij telt hoeveel parasieten in het bloed zitten.

“Ik heb het apparaat, een soort lab on a chip, gemaakt voor een bedrijf dat heldere plastics in 3D print, LUXeXcel”, vertelt Huikeshoven, die er de tweede prijs mee in de wacht sleepte.

De uitvinding is vooral interessant voor artsen die in afgelegen gebieden werken en niet kunnen wachten op resultaten van bloedanalyses van laboratoria.

De Vasu kan vooralsnog twee typen malaria parasieten herkennen; Plasmodium vivax en Plasmodium falciparum. Doordat de typen en de hoeveelheid van de parasieten nauwkeurig geanalyseerd worden, kunnen doktoren de juiste medicijnen en ook de juiste dosering voorschrijven.

“Het opzetstuk past op één type smartphone”, onthult Huikeshoven. Welk type wil hij niet zeggen. “Maar het is een smartphone die erg populair is onder artsen”, weet hij toe te voegen. Met enkele kleine aanpassingen wordt de uitvinding ook geschikt voor andere telefoons.

We gaan antikraak zitten in de zendruimte
We gaan antikraak zitten in de zendruimte

We gaan antikraak zitten in de zendruimte

Wideband Spectrum Sensing
Derde prijs: tweeduizend euro
Eindcijfer: 9.5 – 10

“Je komt thuis, en ja hoor, het internet is weer extreem traag. Herkenbaar?” Een retorische vraag natuurlijk van Willemb Melching. Hij valt bij zijn presentatie met de deur in huis. “Het wifi is overvol, en daar moet wat aan gebeuren.”

Melching en zijn vijf studiegenoten van EWI ontwikkelden software waarmee internet-gebruikers een groter deel van de band-breedte van de radiofrequenties kunnen aanwenden voor hun wifi-verbinding dan alleen maar de smalle strookjes rond de 2,4 en 5,0 Gigahertz die voor hen gereserveerd zijn. “Het wordt steeds lastiger om nieuwe frequentiebanden in het spectrum – de zendruimte – te licenseren. Vrijwel alles is al in gebruik. TV, 4G of FM/AM-radio, ze nemen allemaal bandbreedte in gebruik. Maar wat als internetters van andere bandbreedtes gebruikmaken en weg gaan zodra de rechtmatige gebruikers van die frequenties er aan komen? We gaan antikraak zitten op een bepaalde frequenties.”

Tot nu toe was het delen van bandbreedtes door verschillende type gebruikers lastig, omdat je daarvoor het radiospectrum continu in de gaten moet houden. En dat vergt energieverslindende apparatuur. Wideband Spectrum Sensing heet de technologie. De studenten uit dit team hebben software ontwikkeld die geen last heeft van dit probleem. “En het draait op alles”, zegt Melching. “Van supercomputers tot smartphones.”

Oja: je kunt de software ook gebruiken voor iets heel anders: het uitschakelen van bermbommen.

Het is tijd voor maatschappelijke relevantie
Het is tijd voor maatschappelijke relevantie

Het is tijd voor maatschappelijke relevantie

De tweede auto op zonne-energie
Vierde prijs: 1500 euro
Eindcijfer: 10

Zonnewagen Nuna werd vorig jaar voor de zesde maal wereldkampioen. De Delftse wagen met zonnepanelen reed weer het snelst van alle studententeams door de Australische woestijn. Reden voor een feestje? Niet echt, vindt Nyckle Sijtsma. De student

Industrieel Ontwerpen houdt wel provoceren. “We zijn in Delft echt goed bezig”, zegt Sijtsma gekscherend. “Maar is het na vijftien jaar geen tijd voor meer maatschappelijke relevantie? Want wat kunnen we nu eigenlijk? We hebben de mogelijkheid gecreëerd om een liggende coureur in een veel te hete cabine over asfalt te laten racen.”

Sijtsma heeft een elektrische auto ontworpen met zonnepanelen. Die biedt plek aan vier mensen. De bestuurder zit in zijn eentje voorin. Direct achter de chauffeur kunnen twee mensen plaatsnemen en daar achter is nog een stoel. De wagen heeft zodoende een soort langgerekte diamantvorm, dat hem volgens de student zeer aerodynamisch maakt. De wagen heeft een actieradius van veertig kilometer. En dat zou meer dan

genoeg moeten zijn. Volgens Sijtsma gebruikt 95 procent van de mensen met een tweede auto deze wagen voor ritjes van minder dan vijfentwintig kilometer; voor de boodschappen bijvoorbeeld of om de kinderen van school te halen. Zijn vierzitter is ideaal voor deze mensen. “Marktonderzoek wijst uit dat driekwart van de tweede autobezitters desgevraagd zou overwegen om zo’n auto te kopen.”

Laten we het leven makkelijker maken voor deze mensen
Laten we het leven makkelijker maken voor deze mensen

Laten we het leven makkelijker maken voor deze mensen

Water voor vluchtelingen
Vijfde prijs: duizend euro
Eindcijfer: 9

In het vluchtelingenkamp Za’atari in Jordanië leven tachtigduizend mensen. Het is een enorme uitdaging om die van voldoende drinkwater te voorzien. Op dit moment verdelen hulpverleners water met tankwagens. Dat leidt tot veel ongelijkheid en schermutselingen. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, legt daarom een waterleidingsysteem aan. Bart van der Lee verrichte onderzoek voor de VN. Welke klepafmetingen moet de VN gebruiken en welke pijpdiameters? Voor dergelijk variabelen ontwikkelde hij numerieke modellen.

“Het is geweldig om te zien dat ze mijn bevindingen overnemen”, vindt hij. “In eerste instantie wilde de UNHCR kleppen gebruiken die je met de hand moet stellen. Ik heb aangetoond, dat als je het waterleidingsysteem daarmee uitrust het water niet eerlijk over het kamp wordt verdeeld. In de laatste reservoirs komt dan geen druppeltje water. Ze gebruiken daarom nu kleppen die zich automatisch aanpassen aan de waterdruk.

“Het ziet er niet naar uit dat de problemen in Syrië snel opgelost zijn. We moeten waterleidingsystemen maken die wel tien jaar standhouden. Water is de eerste levensbehoefte. Laten we het leven makkelijker maken voor deze mensen.”

Team Wideband Spectrum Sensing. V.l.n.r. Wessel Bruinsma, Kees Kroep, Tom aan de Wiel, Dorus Leliveld en Willem Melching.
Team Wideband Spectrum Sensing. V.l.n.r. Wessel Bruinsma, Kees Kroep, Tom aan de Wiel, Dorus Leliveld en Willem Melching.

Team Wideband Spectrum Sensing. V.l.n.r. Wessel Bruinsma, Kees Kroep, Tom aan de Wiel, Dorus Leliveld en Willem Melching.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.