Campus

Het doemscenario van Delft

Leegstand, vervuiling, parkeerproblemen en radicalisering; niets blijft de inwoners van Delft bespaard in het schilderij ‘Uitzichtloos Delft’ van kunstenaar René Jacobs. Een bezoekje aan zijn galerie is weer eens wat anders zwemmen in de Delftse Hout.

Kunstenaar René Jacobs heeft zich voor zijn schilderij ‘Uitzichtloos Delft’ laten inspireren op het beroemde Gezicht op Delft Johannes Vermeer. En inderdaad, Vermeers lieflijkheid is op Jacob’s apocalyptische schilderij nog op de achtergrond aanwezig. De mooie oude gebouwen staan nog steeds aan de Delftse grachten.

Maar het is er niet pluis: leegstand, vervuiling, lelijke hoogbouw, parkeerproblemen, prostitutie en radicalisering zijn problemen van nu die Jacobs aan de kaak wil stellen. En wat te denken van de vluchtelingen die in een bootje op de Schie dobberen? Terwijl ze de kant op strompelen maken ze selfies. Jacobs hoopt dat de kijker zich afvraagt: ontvluchten ze de oorlog in een ver land of proberen ze weg te komen uit het centrum van Delft?

Zo wil Jacobs zijn publiek aan het denken zetten over wat hij noemt ‘de lelijkheid van de huidige tijd’. De kunstenaar heeft daarbij ook zichzelf niet gespaard: ergens in een hoekje bedelt hij om geld. Het is een knipoog die zijn werk lichtheid moet verschaffen. De felle kleuren die hij hier en daar gebruikt, ondersteunen dat. Best handig als je schilderij moet concurreren met zwemmen in de Delftse Hout.

René Jacobs exposeert zijn werk in zijn eigen Galerie de Kunstkop. Klik hier voor de openingstijden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.