Onderwijs

‘Help! Ik word 100’

Gezondheid was het thema tijdens de dies natalis op 11 januari. Prof. Lucas van Vliet, wetenschappelijk directeur van het Delft Health Initiative, hield de diesrede met als titel ‘Help! Ik word 100’.


De afgelopen twee eeuwen is de levensverwachting van de mens verdubbeld. Steeds meer mensen worden honderd. “Ik misschien ook wel”, zei  Van Vliet. Hij liet een plaatje zien van wat dat zou opleveren. Een portretfoto van de hoogleraar, geprojecteerd op het scherm in de Aula, veranderde voor het oog van het publiek in een wel heel grauwe gerimpelde man.


Toch hoeven we niet echt bang te zijn voor ouderdom, aldus Van Vliet. Dankzij vooruitgang in onder meer DNA-sequencing-technieken en medische beeldvormingstechnieken gaan we de tijd tegemoet van de personalized medicine, zo hield hij zijn publiek voor. Hij eindigde zijn lezing met een veel rooskleurig plaatje van zichzelf als honderdjarige en riep tegelijk ‘Hoera! Ik ben honderd!’


Tussendoor vertelde de hoogleraar ook over het zogenaamde ‘vitaliteitsprogramma’ van Medical Delta, de samenwerking op medisch gebied tussen de driehoek Delft, Leiden en Rotterdam, dat erop gericht is de bevolking langer vitaal en zelfredzaam te houden. Dat kan onder meer door de leefomgeving anders in te richten, met meer communicatiemiddelen waardoor ouderen contact kunnen onderhouden met mantelzorgers en zorgverleners.


“De burgemeester gaat het nog druk krijgen als we straks allemaal honderd jaar oud worden”, lachte rector Karel Luyben, die de opening verzorgde en de verschillende onderdelen van de dies aan elkaar weef. “De burgemeester moet alle honderdjarigen feliciteren.”


Luyben was enthousiast over het feit dat er steeds meer medisch getint onderzoek aan de TU plaatsvindt. Met de (waarschijnlijke) komst van de protonenkliniek Holland Particle Therapy Centre op het terrein Technopolis (naast het Reactor Instituut Delft) zal dat  alleen maar verder toenemen.


Over de wijze waarop tegenwoordig het onderzoek wordt gefinancierd in Nederland was Luyben minder te spreken. Als de directe overheidsbijdrage van de staat aan de universiteiten verder afkalft en de groei van het aantal studenten tegelijkertijd door blijft zetten, dan dreigt er bij de 200ste dies natalis geen geld meer te zijn voor onderzoek, maar alleen maar voor onderwijs, zo hield hij zijn publiek voor.


Het nieuwe door de overheid ingevoerde topsectorenbeleid vergeleek Luyben met een facelift: “Het topsectorenbeleid is als het geven van een facelift aan iemand die eigenlijk een niertransplantatie nodig heeft.”


Opmerkelijk genoeg was cvb-voorzitter Dirk Jan van den Berg, die de dies afsloot, juist positief over dat beleid. “We hebben het topsectorenbeleid omarmd”, zei hij. Van den Berg zei verder dat het hem een goed idee leek als de overheid een deel van de opbrengsten uit de veiling van de 4G-frequenties (vier Nederlandse telecomproviders betalen de overheid hiervoor samen 3,8 miljard euro) gebruikt om het topsectorenbeleid een kickstart te geven.


De uitreiking van het eredoctoraat (een jaarlijks ritueel tijdens de dies) werd dit jaar verzorgd door prof.dr. Freek Kapteijn (TNW). Kapteijn mocht het eredoctoraat uitreiken aan hoogleraar Avelino Corma, van het Spaanse Instituto de Tecnologia Quimica. Corma is gespecialiseerd in heterogene katalyse, een vorm van katalyse die veelvuldig gebruikt wordt in de petrochemie en de chemische industrie.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.