Overslaan en naar de inhoud gaan

Hbo-docenten zijn over het algemeen tevreden met hun werk. De sfeer is goed en het niveau van de opleidingen gaat omhoog. Alleen met de hoge werkdruk zijn ze niet zo blij.

Ondanks een stijgende werkdruk geven ze gemiddeld een 7,9 voor hun werkplezier, blijkt uit een onderzoek naar de werkbeleving van hbo-medewerkers door Zestor, het kenniscentrum voor de arbeidsmarkt in het hbo.

De medewerkers van veertien hogescholen kregen veertig vragen voorgelegd over allerlei aspecten van hun werk. De werkdruk vergalt misschien niet het werkplezier, maar blijkt wel een groeiend probleem. Voor de beschikbare tijd geven medewerkers een 5,5 en dat is iets lager dan twee jaar geleden.

Bovendien zijn dit slechts gemiddelde scores. De verschillen tussen hogescholen zijn flink. Het kan meer dan een punt schelen, en niet alleen in de scores voor de tijdsdruk. Voor de werksfeer geven ze aan de ene instelling een acht, terwijl de andere niet verder komt dan een 6,6.

Bij de kwaliteit is het contrast nog schriller. Tussen de laagste waardering (6,1) en de hoogste waardering (een 8,1) zit maar liefst twee volle punten.

Aan naming and shaming doet het rapport niet, dus het blijft gissen wie hoog en wie laag scoort. Over het algemeen blijken er in het rapport geen opvallende verschillen in tevredenheid tussen grote en kleine hogescholen.

Wel geven medewerkers van kleine hogescholen een hoger rapportcijfer voor hun directies. Het scheelt een half punt. Maar dat wordt enigszins goedgemaakt door de directe leidinggevenden, die binnen grote hogescholen een paar tienden hoger scoren dan binnen kleine.

De deelnemende hogescholen:

Christelijke Hogeschool Ede, Design Academy Eindhoven, Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool der Kunsten Den Haag, Hogeschool iPabo, Hogeschool Leiden, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool VHL, HZ University of Applied Sciences, Inholland, Iselinge Hogeschool, Marnix Academie, NHL, Zuyd Hogeschool

Zorgen over tekort op begroting

Universiteiten en studentenorganisaties maken zich zorgen over het gat in de onderwijsbegroting. “Alsof je je studentenkamer na je verhuizing voor de volgende bewoner als een enorme puinhoop achterlaat.”

Lees het artikel

Factory in a Day

Op 18 september zijn de resultaten getoond van Science: Factory-in-a-Day. In dit project is kennis verzameld die nodig is om fabrieksrobots intelligent te maken.

Lees het artikel

Humans of TU Delft

Meet Roy Bendor, Assistant Professor in the Faculty of Industrial Design.

Lees het artikel

North Sea expedition

The sea bed of the North Sea is mostly gravel, sand and mud. But how come some areas are more prolific or vulnerable than others? A team of scientists went on an expedition last summer to find out.

Lees het artikel

Pesten onder studenten

Het is de Week Tegen Pesten. Ondanks dat er nauwelijks cijfers zijn, is het volgens deze deskundige duidelijk dat ook in het hoger onderwijs wordt gepest.

Lees het artikel

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe