Opinie

Groen versus Geel

Jarenlang groeide het aantal zetels van Oras in de studentenraad. Het komende jaar zijn wij de enige deelnemers aan de verkiezingen. Dit ervaren wij niet als een overwinning van Oras, maar als een verlies voor de studentenraad omdat wij een grote meerwaarde in het meerpartijenstelsel zien.

Wat is de rol van Oras bij het creëren van een meerpartijenstelsel? Een antwoord op die vraag begint bij het democratische karakter van de studentenraad. Studenten moeten zelf kunnen kiezen wie hen het beste vertegenwoordigt, daar ligt ook de noodzaak tot een meerpartijenstelsel. Niet alle studenten zullen achter de standpunten van Oras staan en juist die studenten moeten de achterban vormen van een tweede partij.
Die redenering verklaart ook waarom Oras zich niet opsplitst of zelf een tweede partij begint. Een tweede partij moet ontstaan uit studenten die een andere visie hebben dan Oras. Een splitsing van Oras in ‘Oras Groen’ en ‘Oras Geel’ is niets meer dan een kunstmatige manier om een meerpartijenstelsel te creëren.
De oplossing ligt bij studenten die het fundamenteel niet met Oras eens zijn. Tegen hen zeg ik: kies ervoor om studenten te vertegenwoordigen die zich niet bij Oras thuis voelen. Oras staat voor de student die, door actief en gemotiveerd te zijn binnen en naast de studie, zichzelf ontplooit.
Is het dan wel mogelijk om naast Oras succesvol te zijn in de studentenraad? Er wordt gesteld dat kleine partijen geen schijn van kans hebben en dat de enige oplossing het afschaffen van het partijenstelsel is. Ik zie juist wel kansen voor een partij naast Oras. Kleine partijen kunnen, zoals Paul Rullmann van het college van bestuur ook aankaartte, een duidelijke bijdrage leveren aan de studentenraad.
Ik zeg niet dat het makkelijk is. Een tweede kleinere partij kan namelijk niet alle onderwerpen aanpakken en moet dus moeilijke keuzes maken. Bovendien moet de achterban betrokken raken bij de nieuwe beweging. Als dat lukt, heeft een gespecialiseerde partij goede kans om zich in de studentenraad te manifesteren en uiteindelijk uit te bouwen.
Terug naar de rol van Oras. Hoewel de oprichting van een tweede partij daar niet onder valt, voelt Oras zich wel verantwoordelijk om bij te dragen aan een klimaat waarin studenten dit kunnen ondernemen. Zo gaat Oras werken om de zichtbaarheid van de studentenraad te vergroten. Daarnaast zal Oras ook essentiële kennis overdragen bij de oprichting van een tweede partij.
Het vertrek van een partij is een natuurlijk democratisch proces dat bij een studentenraad hoort. Gedurende het komende jaar is er dan ook veel ruimte voor nog een zodanig proces: het ontstaan van een nieuwe partij. Tot die tijd zet Oras zich met tien personen volop in voor de studentenraad. Studenten moeten ook blijven laten zien dat zij het belangrijk vinden dat hun mening wordt meegenomen, in het bijzonder door de ingrijpende beslissingen die volgend jaar zullen worden genomen aan de TU. Blijven stemmen dus!

Michael van Lith is fractievoorzitter van studentenraadspartij Oras.

Prikkelende stellingen uit Delftse proefschriften verschijnen vanaf nu elke twee weken vergezeld van een cartoon op de website van Delta. Cartoonist en TU-student Stephan Timmers tekent er op los. Afgelopen voorjaar eindigde hij als derde tijdens de ‘Europese Unie en burgerschap’ cartoonwedstrijd, een wedstrijd waarbij burgerschap in de Europese Unie uitgebeeld moest worden in een stripverhaal zonder tekst. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.