Overslaan en naar de inhoud gaan
bobo's aan het water
3mE-decaan Theun Baller, wethouder Martina Huijsmans, gedeputeerde Rik Janssen, initiatiefnemer Rudy Negenborn en rector Tim van der Hagen bij de proefvijver autonoom varen. (Foto: TU Delft)

Het RAS (Researchlab Autonomous Shipping) is de volgende stap in de ontwikkeling van zelfstandig varende boten. Het buitenlab bij Green Village werd maandag 18 maart geopend.

Twee jaar nadat prof.dr. Rudy Negenborn aan de pers zijn eerste autonoom varende modelboten toonde, was het afgelopen week tijd voor de volgende stap. Het Researchlab Autonomous Shipping (RAS) is een buitenlaboratorium dat ruimte biedt aan experimenten met zelfstandig varende modelboten, en is een ontmoetingsplek voor betrokkenen.

rudy negenborn
Prof.dr. Rudy Negenborn bij de opening van RAS. (Foto: TU Delft)

“Met het Researchlab Autonomous Shipping (RAS) zetten we een stap dichter naar de realiteit”, zei Negenborn. Hij is hoogleraar multi-machine operations & logistics bij de faculteit 3mE en heeft als missie om voertuigen slimmer te maken.

tewaterlating
Promovendi laten de onderzoeksscheepjes te water. (Foto: TU Delft)

Over het nut over de proefvijver zei hij: “Vanuit de formules, simulatiemodellen en gecontroleerde overdekte experimenten gaan we nu naar de buitenwereld met alle onzekerheden die daarbij komen kijken. We beginnen met het op schaal testen van onze groepen van autonome vaartuigen om daarna snel door te schakelen naar een complexere omgeving met ander waterwegverkeer.”

In de nieuwe test- en leeromgeving zullen de RAS-partners aan de slag gaan met concrete thema’s zoals het autonoom passeren van bruggen en sluizen, zelfstandig aanleggen en wegvaren, en samen met autonome en niet-autonome schepen varen. Ook een ontmoeting met een eend, of een zwaan kan verrassend uitpakken.

klokkenluiders
Nautische openingsact. Gedeputeerde Rik Jansen (ZH), decaan Theun Baller (3mE) en wethouder Martina Huijsmans luiden de scheepsbel. (Foto: TU Delft)

Initiatiefnemers van het RAS zijn TU Delft, de Provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en de gemeente Delft.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe