Delft lijkt goed bedeeld te zijn met het aardgasgeld van het kabinet. De TU doet in 26 van de 33 door het kabinet gehonoreerde onderzoeken mee, samen met andere universiteiten en bedrijven.

Toch moet aan de onderhandelingstafel blijken of alle Delftse wensen door kunnen gaan.De basis van Bsik is dat onderzoek samen met partners van bedrijven en andere universiteiten wordt uitgevoerd. Maar niet alle ingediende voorstellen van zo‘n partnerschap kunnen doorgaan, omdat het kabinet maar voor de helft van de onderzoeken geld heeft, een slordige 800 miljoen euro. Daarom moeten deelnemers aan een partnerschap nu uitvechten wie de koek krijgt.,,Nu wordt bekend wie de klappen gaat vangen'', zegt Olaf Voorwinde, beleidsmedewerker onderzoek aan de TU. ,,Het kan zijn dat een onderzoek een stap terug moet doen, zonder dat Delft daar last van krijgt. Maar het kan ook nadelig uitpakken. Veel hangt af van hoe het spel aan de onderhandelingstafel gespeeld wordt.''Volgens Voorwinde kan het maanden duren voor duidelijk wordt hoeveel geld verschillende vakgroepen krijgen.Volgens een voorzichtige schatting valt binnen de TU 75 miljoen euro te verdelen. Voor de deelname aan Nanoned ontvangt de TU volgens een voorzichtige schatting 17 miljoen euro van de totale 95 miljoen euro die aan dit project is toegekend. Er was 114 miljoen aangevraagd. Het Offshore Windenergie-project krijgt 13 van de aangevraagde 30 miljoen euro. Delft krijgt hiervan vier miljoen, volgens een voorlopige schatting.Dr. ir Wim Jongkind van Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek is optimistisch. ,,We krijgen 9 miljoen euro, dat is genoeg voor dertig promovendi voor onderzoek aan micro-elektronica in satellieten. We kunnen tot 2010 vooruit.'' Het onderzoek van Jongkind maakt onderdeel uit van Microned, dat een derde deel van haar aanvragen gehonoreerd zag.Microned-coördinator prof.dr. Fred van Keulen is voorzichtiger en waarschuwt Jongkind. ,,Zodra je concrete bedragen noemt ben je gebakken lucht aan het ventileren. Als je je nu al rijk rekent kun je in het ergste geval al promovendi aannemen die je later weer moet ontslaan omdat je er geen geld voor krijgt. Dat zou een ramp zijn.''Volgens Van Keulen kunnen pas in april de eerste promovendi worden aangenomen. ,,Afgelopen week voerden we de eerste gesprekken met het ministerie van economische zaken over welk onderzoek kan doorgaan. We moeten weer een hele nieuwe begroting maken voor ons aangepaste onderzoeksvoorstel. Ik verwacht geen 'gevecht' maar er staan wel veel belangen op het spel.'’(RZ)

Delft lijkt goed bedeeld te zijn met het aardgasgeld van het kabinet. De TU doet in 26 van de 33 door het kabinet gehonoreerde onderzoeken mee, samen met andere universiteiten en bedrijven. Toch moet aan de onderhandelingstafel blijken of alle Delftse wensen door kunnen gaan.De basis van Bsik is dat onderzoek samen met partners van bedrijven en andere universiteiten wordt uitgevoerd. Maar niet alle ingediende voorstellen van zo‘n partnerschap kunnen doorgaan, omdat het kabinet maar voor de helft van de onderzoeken geld heeft, een slordige 800 miljoen euro. Daarom moeten deelnemers aan een partnerschap nu uitvechten wie de koek krijgt.,,Nu wordt bekend wie de klappen gaat vangen'', zegt Olaf Voorwinde, beleidsmedewerker onderzoek aan de TU. ,,Het kan zijn dat een onderzoek een stap terug moet doen, zonder dat Delft daar last van krijgt. Maar het kan ook nadelig uitpakken. Veel hangt af van hoe het spel aan de onderhandelingstafel gespeeld wordt.''Volgens Voorwinde kan het maanden duren voor duidelijk wordt hoeveel geld verschillende vakgroepen krijgen.Volgens een voorzichtige schatting valt binnen de TU 75 miljoen euro te verdelen. Voor de deelname aan Nanoned ontvangt de TU volgens een voorzichtige schatting 17 miljoen euro van de totale 95 miljoen euro die aan dit project is toegekend. Er was 114 miljoen aangevraagd. Het Offshore Windenergie-project krijgt 13 van de aangevraagde 30 miljoen euro. Delft krijgt hiervan vier miljoen, volgens een voorlopige schatting.Dr. ir Wim Jongkind van Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek is optimistisch. ,,We krijgen 9 miljoen euro, dat is genoeg voor dertig promovendi voor onderzoek aan micro-elektronica in satellieten. We kunnen tot 2010 vooruit.'' Het onderzoek van Jongkind maakt onderdeel uit van Microned, dat een derde deel van haar aanvragen gehonoreerd zag.Microned-coördinator prof.dr. Fred van Keulen is voorzichtiger en waarschuwt Jongkind. ,,Zodra je concrete bedragen noemt ben je gebakken lucht aan het ventileren. Als je je nu al rijk rekent kun je in het ergste geval al promovendi aannemen die je later weer moet ontslaan omdat je er geen geld voor krijgt. Dat zou een ramp zijn.''Volgens Van Keulen kunnen pas in april de eerste promovendi worden aangenomen. ,,Afgelopen week voerden we de eerste gesprekken met het ministerie van economische zaken over welk onderzoek kan doorgaan. We moeten weer een hele nieuwe begroting maken voor ons aangepaste onderzoeksvoorstel. Ik verwacht geen 'gevecht' maar er staan wel veel belangen op het spel.'’(RZ)