Campus

Geen extra studentenpsycholoog, wel voorlichting

De wachttijd voor een gesprek met een studentenpsycholoog aan de TU Delft is gestegen naar negen weken. De universiteit wil geen extra psychologen, maar voorlichting rond de start van het nieuwe collegejaar.

(Foto: Thomas Zwart)

Het aantal studenten dat aanklopt bij de studentenpsychologen is fors toegenomen. Tot 1 april spraken ze al ruim zeshonderd studenten meer dan vorig jaar tot 1 juni. De teller stond op 1 april 2018 op 1704 cliënten met wie in totaal 2754 gesprekken zijn gevoerd. Tot vorig jaar juni ging het om 1060 cliënten en 2649 gesprekken.


De studentenraad pleitte daarom vorige week voor een extra psycholoog en meer aandacht voor studentenwelzijn. Die zou negatief worden beïnvloed door prestatiedruk en het stigma dat studenten ‘een luizenleventje’ hebben. Onder studenten zou het moeilijk zijn om te praten over problemen zoals angst, depressie, burn-out en middelengebruik. Professionalisering van docenten en studentenbegeleiders zou helpen bij preventie en vroege signalering van deze problemen.


Hoewel collegelid Rob Mudde een wachttijd van zes tot zeven weken zei na te streven, komt er geen extra psycholoog. Wel wil hij kijken of er rond de opening van het academische jaar aandacht kan komen voor studentenwelzijn. Preventie is volgens hem deels mogelijk door vroegtijdig over verwachtingen te praten. Studenten kunnen vanwege ‘excellentiedruk’ namelijk het gevoel krijgen dat ze niet voldoen als ze niet excellent zijn.


Mudde vraagt zich af of studenten die druk niet ook over zichzelf afroepen als ze alles op hun mobiel willen bijhouden en hun ‘cv moeten opplussen’. “Passen die torenhoge ambities om de nieuwe Jeroen van der Veer te worden wel bij je? Er kan veel, maar ga er niet aan onderdoor. Neem jezelf niet voortdurend de maat.”


Hoofd Academic Services Jenny Brakels hield de studentenraad voor dat een van de psychologen was weggegaan en dat er op korte termijn een andere begint. Er was volgens haar al een en ander gedaan sinds de raad vorig jaar de noodklok luidde over twee maanden wachttijd bij de studentenpsychologen. Zo:


  • Is er een serie bijeenkomsten geweest voor studieadviseurs om problemen te leren signaleren, begeleiding te bieden en door te verwijzen naar de juiste hulp. Straks zijn er het hele jaar door masterclasses voor alle studieadviseurs.
  • Kunnen grotere groepen studenten meedoen aan groepstrainingen over timemanagement en omgaan met stressklachten.Er komt een online platform met daarop een aanbod aan bestaande zelfhulpprogramma’s. Dit wordt betaald van het geld uit het studievoorschot (de opgeheven basisbeurs, red.).
  • Is de TU bezig met een ‘skills lab’: ondersteuning bij bijvoorbeeld wiskunde of mechanica. Het al bestaande wiskundeloket tijdens tentamenperiodes kan misschien het hele jaar open of worden uitgebreid.
  • Onderzoekt de universiteit hoe doorlopend laagdrempelig hulp is aan te bieden. Hoofd Student Development Caroline Scheepmaker meldt dat er in samenwerking met Sport & Cultuur in het nieuwe gebouw een ruimte komt die de studentenpsychologen kunnen gebruiken voor inloopspreekuren.


Een (goedkopere) gespecialiseerd psychiatrisch verpleegkundige is er uiteindelijk niet gekomen, omdat die officieel verbonden moet zijn aan een huisartsen- of psychologenpraktijk, aldus Scheepmaker.

Nieuwsredacteur Connie van Uffelen

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

c.j.c.vanuffelen@tudelft.nl

Comments are closed.