Overslaan en naar de inhoud gaan
Rolstoel
“Nu is Delft in de regio een van de steden met de hoogste tegemoetkoming voor gehandicapte studenten.”

De verschillen in toeslagen die gemeenten aan studenten met een functiebeperking geven zijn enorm, stellen CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond. Ze roepen gemeenten op minstens 282 euro per maand toe te kennen. De gemeente Delft geeft de studenten 150 euro in de maand.

Het is voor gehandicapte studenten lastiger dan voor reguliere studenten om de stap naar het hoger onderwijs te maken, stellen de vakbonden. Zij hebben soms meer moeite zich intensief in te spannen en kunnen niet altijd werken naast hun studie.

Deze studenten kunnen wel financiële ondersteuning krijgen, maar moeten daarvoor sinds 2015 aankloppen bij hun gemeenten. Lang niet iedereen is hiervan op de hoogte: slechts zeven procent van de gehandicapte studenten maakt gebruik van deze individuele studietoeslag.

In Delft vragen per jaar zo’n vijftig studenten de tegemoetkoming aan. De helft daarvan komt van de TU. Het afgelopen jaar heeft de Gemeente Delft het bedrag verhoogd van 100 naar 150 euro in de maand. “Het leek ons toen een goed moment om de regeling meer te promoten”, vertelt Marja Valstar, adviseur Samenleving bij de gemeente Delft. “Advertenties op Facebook zorgden voor veel clicks en we hebben extra informatie aan de TU gegeven.”  

Enorm
Naast de onbekendheid van de regeling zijn er meer problemen, zoals de “enorme verschillen” tussen gemeenten in de hoogte van de toeslag. De gemeente Heerenveen stelt volgens de vakbonden maandelijks 42 euro beschikbaar, terwijl dat in Zwolle 310 euro is. Bovendien hanteren gemeenten verschillende criteria: soms is de hoogte leeftijdsgebonden, soms is het een vast bedrag.

CNV Jongeren en de LSVb berekenden hoeveel studenten kregen voor de decentralisatie en komen uit op een maandbedrag van 282 euro. Kunnen gemeenten dat niet als minimum aanhouden? In gemeenten waar het duur is om te wonen, zou dat bedrag eventueel nog kunnen worden aangevuld, stellen ze voor.

STIP heeft het afgelopen jaar gepleit voor een verhoging van het bedrag en dat is ook gelukt. “Nu is Delft in de regio een van de steden met de hoogste tegemoetkoming”, vertelt Michelle Corten, fractievoorzitter bij STIP. “Het is fijn om een concreet bedrag te hebben dat goed is onderzocht. Daar kunnen we nu mee verder.”

Potje
Studenten met een functiebeperking kunnen daarnaast aanspraak maken op het profileringsfonds bij universiteiten en hogescholen. Maar ook bijvoorbeeld topsporters en bestuurders kunnen uit dat potje putten. De Kamer maakte zich vorig jaar zorgen dat er zo wel erg weinig overblijft voor studenten met een functiebeperking en pleitte voor een extra tegemoetkoming. Maar oud-minister Bussemaker zei toen eerst nieuw onderzoek af te willen wachten.

Ook Corten vindt onderzoek belangrijk. “Gaan er meer mensen studeren door deze tegemoetkoming? Dat is een vraag die je moet blijven onderzoeken. We blijven promoten dat de studietegemoetkoming omhoog moet. Maar eerst zijn er nog verkiezingen!”  

Meer weten over studeren met een functiebeperking? Kijk op de website van de TU of op de website van de gemeente Delft.

Irene Schoenmacker (HOP) en Roos van Tongeren

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe