Onderwijs

Gascon benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek- hoogleraar

Het college van bestuur heeft met ingang van 1 juni dr. Jorge Gascon uit de vakgroep catalysis engineering (TNW) benoemd tot Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar.


Gascon, die in 2006 vanuit de universiteit van Zaragoza naar de TU kwam, is verheugd over de benoeming en ziet die als een erkenning voor zijn onderzoek. “Ik had altijd al veel vrijheid van onderzoek in de vakgroep van prof. Freek Kapteijn, dus daar verandert niet veel aan. Wel kan ik nu mijn eigen promovendi begeleiden”, reageert Gascon over de telefoon.


Samen met Kapteijn leidt Gascon een Europees onderzoeksproject (M4CO2) naar membranen die selectief CO2 door laten of binden. Het zou een van de eerste toepassingen kunnen worden van een nieuwe klasse van moleculen waarin Gascon zich gespecialiseerd heeft: de metal-organic frameworks of MOFs.


MOFs zijn de nieuwe bouwdoos voor chemici. De meest in het oog springende eigenschap is dat ze enorm hol zijn. “Eén gram materiaal heeft een interne oppervlakte van een voetbalveld”, zegt Gascon. Jawel, goed verstaan: 3 tot 4000 vierkante meter per gram. Leken kunnen zich dat moeilijk voorstellen, maar chemici raakten daar in de jaren negentig behoorlijk opgewonden van. “Voor een chemicus betekent ruimte in een molecuul het zelfde als een groot huis voor een interieurontwerper: tal van mogelijkheden.”


Lees meer over MOFs in Nieuwe bouwdoos voor chemici

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.