Onderwijs

Gaat Nederlands werk naar Indiase ingenieurs?

Minister Van Engelshoven heeft voorlopig geen oplossing voor het tekort aan technici in Nederland. Dat blijkt uit haar antwoord op vragen van de VVD, naar aanleiding van een artikel in het Financieele Dagblad over Nederlandse bedrijven die ingenieurs vinden in India.

In India zijn ingenieurs er niet alleen in overvloed, hun niveau is ook vergelijkbaar met dat van Nederlandse ingenieurs. (Foto: Abhask/Wiki Commons)

De VVD wilde van minister Van Engelshoven weten of het klopt dat technische bedrijven naar het buitenland vertrekken omdat ze in Nederland geen personeel kunnen vinden. In het Financieele Dagblad kwamen begin januari twee technische maakbedrijven aan het woord die waren uitgeweken naar India en best tot zeer tevreden bleken over de ingenieurs daar. Zij zijn er niet alleen in overvloed, hun niveau is ook vergelijkbaar met dat van Nederlandse ingenieurs.


De VVD vroeg zich af of de minister een idee heeft hoeveel banen er op deze manier in ons land verloren gaan. Nee, dat weet ik niet precies, antwoordt de minister nu. “Er worden (door het CBS) geen gegevens bijgehouden over aantallen bedrijven die uit Nederland vertrekken”. Ook kan ze niet zeggen hoeveel bedrijven er nog zúllen vertrekken. Wel doet het CBS nu onderzoek naar “outsourcing van bedrijfsonderdelen”, waarin wordt gevraagd waarom bedrijven verhuizen en of dat te maken heeft met een tekort aan personeel. In april moet dit onderzoek zijn afgerond.


“Het regeerakkoord is doordesemd van belang van bèta”


De minister wijst erop dat het probleem de volle aandacht heeft. “Het regeerakkoord is doordesemd van het belang van bèta, techniek en technologie.” Ze wil het Techniekpact, dat ervoor moet zorgen dat de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt verbetert, “vernieuwen en aanscherpen”. Hoe ze dat precies wil gaan doen, zal ze de Kamer voor de zomer laten weten.


De VVD vroeg de minister ook opnieuw naar haar visie op de numeri fixi bij de technische opleidingen. Ze benadrukte andermaal dat terughoudendheid gewenst is. In het regeerakkoord staat dat de minister straks de bevoegdheid krijgt om een studentenstop te blokkeren.


HOP, Irene Schoenmacker


Meer lezen?


  • Lees hier het artikel in het FD.
  • Lees morgen op deze website een artikel over brain drain: ‘De TU heeft de grootste moeite om toptalent binnen te halen’.
  • Klik onderaan dit artikel op #Numerus Fixus

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.