Onderwijs

Florida: extremisten bedreigen biologiestudenten

In de Amerikaanse staat Florida hebben extremistische dierenrechtenactivisten de oorlog verklaard aan biologiestudenten die dierproeven doen. Zij zijn een gemakkelijker doelwit dan hoogleraren en laten zich sneller bang maken, redeneren de extremisten.

Dierenrechtenactivisten uiten vaker bedreigingen, en plegen soms zelfs bomaanslagen, maar meestal richten zij zich tegen de grote spelers: bedrijven en onderzoekers die zich met dierproeven bezighouden. Een Amerikaanse activistengroep die zich Negotiation Is Over noemt, wil nu een stap verdergaan.

Aankomende wetenschappers denken dat ze kanker kunnen gaan genezen, schrijven de activisten. “Wij moeten hun een ander beeld voorspiegelen: autobommen, onafgebroken camerabewaking, vernederende demonstraties voor hun huis, bedreigingen, verwondingen en angst. En uiteraard moeten deze studenten zich realiseren dat het persoonlijke risico dat ze bereid zijn te aanvaarden ook hun ouders, kinderen, geliefden zal treffen.”

De activisten noemen studenten ‘soft bellied targets’. Ze willen hen met doelgerichte lastercampagnes beschadigen tot ze dierproeven afzweren. “Mishandelaars hebben alle recht op rust en privacy verloren, en als een toekomstige mishandelaar nu de verkeerde keus maakt, zal NIO al hun persoonlijke informatie naar buiten brengen.”

Critici van dierenrechtenactivisme spreken van “een nieuw dieptepunt, zelfs voor NIO.” Volgens hen zullen de acties alleen maar weerzin tegen de dierenrechtenbeweging oproepen.

Hier kan ze wel aan wennen, zegt ir. Annemieke van Middelkoop (33) lachend. Ze is sinds drie maanden in Singapore en zit op zondag aan een champagnebrunch in het Fullerton Hotel. Het chique hotel aan de Singapore River serveert iedere zondag een enorm buffet. Van sushi tot scrambled eggs en van Franse kaas tot kreeft. Met onbeperkt champagne.
“Het kwam mooi uit, want we gingen net vóór de winter weg uit Kopenhagen”, vertelt ze. Daar werkten Van Middelkoop, die in Delft technische bestuurskunde studeerde, en haar man voor de Deense transporteur Maersk. “Vorig jaar was de winter wel erg koud en guur.” Dan zit ze liever in de tropen.
Helemaal omdat ze nu niet werkt. Haar Deense zwangerschapsverlof van een jaar loopt in Singapore gewoon door. “Er kwam een heel team uit Kopenhagen hierheen en veel vrouwen werken nog niet”, vertelt ze. Met hen gaat ze naar het strand en de stad in. En wilde ze naar het enorme nieuwe casino, het eerste van Singapore. “Maar we kwamen er niet in omdat mijn zoontje van acht maanden mee was. Minderjarigen mogen niet naar binnen. En regels zijn regels in Singapore.”
Voor haar verlof over is, wil ze wel een nieuwe baan vinden. “Maar het is moeilijk solliciteren met een klein kind thuis.” Opvang heeft ze nog niet. Veel andere expats hebben iemand in huis om voor het huishouden en de kinderen te zorgen. Die luxe voelt voor Van Middelkoop nog een beetje vreemd. “Maar het is veel goedkoper dan de crèche, dus ik denk dat we ons daar dan maar overheen moeten zetten.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.