Onderwijs

Flesjes gooien ‘onacceptabel’

Bewoners van Duwo-panden die zich ernstig misdragen, worden uit hun woning gezet. Dat zegt directeur Jan Benschop in reactie op een incident in de Oranjeflat aan de
Balthasar van der Polweg.

Onbekende studenten gooiden daar vorige maand vanaf een balkon een leeg Smirnoff flesje naar mensen bij de fietsenstalling. De nestor van de flat, Arjan de Wildt, is daar boos over. Hij plaatste een getuigenoproep op de Balpol-site. ‘Het spreekt voor zich dat het erg fout was afgelopen als de desbetreffende bewoners dit flesje in hun gezicht hadden gekregen’, schrijft hij.
De Wildt kreeg wel reacties van medebewoners dat ook zij vinden dat dit niet kan, maar niemand heeft tot nu toe iets kunnen zeggen over de dader(s). Benschop hoopt dat er toch nog iemand te vinden is die meer weet. “Dat is geen klikken, maar sociale controle. Dit soort geintjes is onacceptabel.”
Bij misdragingen als geluidsoverlast zijn er volgens Benschop meerdere stappen mogelijk voor Duwo. “Stap één is dat we vriendelijk verzoeken zulk gedrag achterwege te laten. Later volgt een finale waarschuwing. Als het daarna weer mis gaat, vragen we de student via de kantonrechter zijn kamer te verlaten. Dat winnen we bijna altijd.”
Bij ernstige incidenten waarbij anderen gewond raken of bij bijvoorbeeld brandstichting kan het ook meteen over zijn voor een bewoner. “Dan stellen we een voorbeeld”, aldus Benschop.
De Wildt roept op de Balpol-site op tot ‘normaal gedrag’. “Het is de laatste tijd vaker gebeurd dat er dingen van de balkons worden gegooid, tot hele tv’s aan toe. Als je gepakt wordt, worden alle opruimkosten op je verhaald.”

Het gaat om een complex met zelfstandige woningen, voor een deel hoogbouw en een deel laagbouw. De meeste appartementen zullen twee kamers en een kleine badkamer hebben. Sommige worden iets groter, zodat studenten er kunnen samenwonen of vanuit huis een eigen bedrijfje kunnen beginnen.

De bouw moet beginnen in de zomer van 2011, nadat de gemeente een bouwvergunning heeft afgegeven en de milieu-effectrapportage is doorlopen. Bedrijventerrein Pauwmolen heeft nu nog geen woonbestemming. De studenten zullen dus de eersten zijn die er gaan wonen. Maar dat klinkt mogelijk erger dan het is, want het nieuwe pand zal direct aan een woonwijk grenzen.

Timpaan denkt dat de bouw ongeveer anderhalf jaar gaat duren, zodat het pand eind 2012 of begin 2013 kan worden opgeleverd. Naast woningen komt er in het gebouw ook een gemeenschappelijke bedrijfs- en ontmoetingsruimte van ongeveer 280 vierkante meter. Hoe die ruimte er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Ook is nog onduidelijk hoe studenten straks in aanmerking kunnen komen voor een woning. Eerst moet er een exploitant voor het pand worden gevonden.

Projectontwikkelaar Timpaan noemt zichzelf maatschappelijk betrokken en wil met de bouw van het studentencomplex bijdragen aan de oplossing van het kamertekort voor studenten.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.