Campus

EWI-hoogbouw uit voorzorg maandenlang dicht

Alle activiteiten in de EWI-hoogbouw zijn op donderdag 18 februari uit voorzorg voor minstens drie maanden stilgelegd. De brandveiligheid kon niet zeker worden gesteld.

De faculteit vraagt collega’s op de hele campus om hulp bij het zoeken naar alternatieve ruimtes. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Lucas van Vliet, decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI), zag zich na nieuw onderzoek genoodzaakt tot dit verregaande besluit. De gebruiksvergunning vereist dat constructiebalken in het iconische gebouw zestig minuten lang bestand zijn tegen hoge temperaturen. Onderzoek van een gespecialiseerde constructeur toont nu dat dat niet gegarandeerd kan worden.

Dat onderzoek vond plaats vanwege de grote renovatie die momenteel gaande is in de 22 verdiepingen tellende hoogbouw. De verdiepingen drie tot en met acht zijn al gerenoveerd. Daar zijn de stalen balken ingepakt in brandwerend materiaal, zodat ze negentig minuten lang bestand zijn tegen hoge temperaturen. De begane grond, de eerste, de tweede en de verdiepingen boven de achtste zijn nog niet onder handen genomen. Dat maakt dat de veiligheid nu niet is te garanderen.

‘De veiligheid van mensen is het allerbelangrijkste’

Na overleg met gemeente, brandweer en veiligheidsregio zag Van Vliet geen andere oplossing dan alle activiteiten in de hoogbouw te staken. “De veiligheid van mensen is het allerbelangrijkste. Zij vragen zich nu af of ze gevaar hebben gelopen.” Gelukkig, benadrukt de decaan, is de kans op brand nog steeds heel klein. Medewerkers en studenten is donderdag gevraagd om hun werkzaamheden rustig en veilig af te ronden en om het gebouw op normale wijze te verlaten. De komende dagen wordt onderzocht hoe en wanneer studenten en medewerkers hun eventueel achtergebleven spullen kunnen ophalen.

Van Vliet wil laten onderzoeken op welke wijze de stalen constructie wel zestig minuten lang bestand is tegen brand. De vraag is hoe de vuurlast kan worden beperkt als er brand uitbreekt tijdens de periode dat gewerkt wordt aan een structurele oplossing.

Hoewel het gebouw door de coronamaatregelen veel minder dan anders werd gebruikt, stond het zeker niet leeg. In de hoogbouw bevinden zich tal van laboratoria en meetruimtes waar het onderzoek doorging. Op het dak is de radar gewoon in bedrijf. Ook studenten konden mondjesmaat naar binnen voor onderwijs.

‘De limiterende factor is mankracht en materiaal’

Aan dat alles komt nu tijdelijk een einde. De faculteit is inmiddels gestart met zoeken naar alternatieve ruimtes, deels in de laagbouw, deels elders. “Alles is erop gericht om de continuïteit van het onderzoek en onderwijs te borgen”, aldus Van Vliet. Hij vraagt collega’s op de hele campus om hulp. De faculteit zoekt uit hoe medewerkers vervolgens hun spullen kunnen verhuizen.

Van Vliet denkt dat de renovatie van de hoogbouw sneller kan nu deze komt leeg te staan. Het plan is om eerst de begane grond, de eerste en de tweede verdieping brandveilig te maken. De decaan verwacht dat dat drie maanden zal duren, inclusief verhuizen, strippen en weer opbouwen. Een slag om de arm moet hij wel houden. “De limiterende factor is mankracht en materiaal.”

Tijdens de drie komende maanden verwacht de faculteit ook alle verdiepingen boven de achtste leeg te kunnen halen. De hoop is dat de onderste acht verdiepingen daarna zo snel mogelijk weer open kunnen.

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.