Gebouw Vindicat delta tu delft

De Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool schorten de bestuursbeurzen voor studentenvereniging Vindicat op. “Vindicat moet meer dan ooit aantonen dat het onacceptabel gedrag wil voorkomen.”

Het is nog niet helemaal duidelijk wat er zondagavond is gebeurd in een Gronings sushirestaurant. Maar volgens het Groningse weblog Sikkom plasten de leden tegen de muur, gooiden ze glazen stuk en stalen ze enkele flessen wijn.

Het restaurant probeerde het voorval te sussen en ook Vindicat wuifde de kritiek weg. Maar gisteravond werd bekend dat de politie toch een onderzoek instelt. Het is voor de Hanzehogeschool en de RUG reden om de teugels bij de studentenvereniging strakker aan te halen.

Alleen als de studenten niets meer fout doen, krijgen ze het geld alsnog

De gebeurtenissen stroken niet met de eerder opgestelde gedragscode en de gewenste cultuurverandering binnen de studentenvereniging, laten de onderwijsinstellingen in een gezamenlijk persbericht weten. Daarom is de uitbetaling van de bestuursbeurzen voor dit studiejaar opgeschort. Alleen als de studenten niets meer fout doen, krijgen ze het geld alsnog.

Vindicat moet dit jaar aan “enkele strikte voorwaarden” voldoen, wil ze in de toekomst nog aanspraak kunnen maken op het geld. Lukt dat niet, dan zou het de vereniging ruim dertigduizend euro aan bestuursbeurzen kunnen kosten.

“Wij willen het accreditatieproces van Vindicat en de dialoog hierover in ieder geval voortzetten”, aldus rector magnificus Elmer Sterken van de RUG. “Vindicat moet wel meer dan ooit aantonen dat ze onacceptabel gedrag van leden wil voorkomen en veel energie wil steken in het benodigde cultuurveranderingsproces.”

HOP, Irene Schoenmacker

Win a solar power bank by subscribing to our newsletter

During the OWee, Delta asked participants to subscribe for the newsletter and win a Waka-Waka solar power bank. One power bank still remains. Find out how you can win it.

Hulp bij trauma's

Ook medewerkers van de TU Delft zijn soms betrokken bij schokkende gebeurtenissen, zoals de zelfdoding van een naaste of de aanslag in Nice. Zij zoeken hulp bij bedrijfsmaatschappelijk werk.

Hitte in de Hofstad

Honderdtwintig Haagse huishoudens doen mee aan onderzoek naar hitte in de Hofstad.

Van Nuna naar scootmobiel

De Scoozy moet de ingeslapen scootmobielmarkt een nieuwe impuls geven. Oud-Nuna-kampioen Job van de Kieft is één van de breinen achter de start-up.

Millennials en het milieu

Millennials houden van reizen en vliegen graag de hele wereld over. TBM-promovendus Oscar Kraan spreekt zijn generatiegenoten aan op hun morele verantwoordelijkheid. In hun eigen belang.