Onderwijs

Erkenning voor technisch geneeskundige

Wie in het ziekenhuis ligt kan een nieuw soort dokter aan zijn bed verwachten. Afgestudeerden van de Twentse opleiding technische geneeskunde mogen patiënten straks zelfstandig behandelen.


Vanaf januari is technisch geneeskundige een geregistreerd medisch beroep, net als dat van artsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. De ‘klinisch technologen’ zoals ze officieel heten, zijn dan bevoegd om negen medische handelingen verrichten, waaronder endoscopieën maken, patiënten defibrilleren en stents plaatsen.


Technisch geneeskundigen doen zulk werk nu ook al, maar dan alleen onder toezicht van een arts. Dat was onwenselijk, licht Heleen Miedema toe. Ze is directeur van de enige opleiding technische geneeskunde in Nederland, aan de Universiteit Twente. “Artsen gaven opdracht voor een technisch zeer ingewikkelde handeling die ze zelf soms niet helemaal snapten. Nu is de technisch geneeskundige behalve bekwaam ook bevoegd, en dus volledig zelf verantwoordelijk voor wat hij doet.”


In de nieuwe situatie is de positie van de technisch geneeskundige vergelijkbaar met die van een anesthesist. Die regelt de verdoving van een patiënt. De chirurg die de operatie leidt kan daar niet op worden aangesproken.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.