Klimaatveranderingen zijn een grotere bedreiging dan terrorisme, aldus een geheim rapport van het Amerikaanse ministerie van defensie.Vanaf volgend jaar verwachten Amerikaanse onderzoekers een toename van het aantal spectaculaire vloedgolven en een stijging van de zeespiegel.

Weer twee jaar later zou Nederland daardoor al grotendeels onbewoonbaar kunnen zijn en in 2020 is er een Siberisch klimaat in West-Europa. Het rapport met deze schrikbarende voorspellingen lag maanden bij het Pentagon in de la, maar lekte vorige week uit in de Britse zondagskrant The Observer.Professor Marcel Stive van het Nederlands Centrum voor Kustonderzoek (Civiele Techniek en Geowetenschappen) kan het bericht niet zo serieus nemen. Hoewel hij van mening is dat klimaatveranderingen grote rampen kunnen veroorzaken, zoals ‘verdrinking' van de Waddenzee, zal het niet zo snel gaan als dit doomscenario, vertelt hij desgevraagd. "Deze resultaten doen me denken aan het rapport dat aanleiding was voor de oorlog in Irak. Dat bleek later door een stagiaire te zijn gemaakt."Stive heeft meer vertrouwen in de voorspellingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (Ipcc), een soort internationale denktank op het gebied van klimatologie die elke vijf tot zes jaar naar buiten komt met een rapportage over de verwachte klimaatveranderingen, waaronder de vermoedelijke stijging van temperatuur en zeespiegel. "Hun marges kennen ook onzekerheden, maar die zijn veel gunstiger geworden in de loop der tijd."Prof.dr. Salomon Kroonenberg van de sectie toegepaste geologie (Citg) vindt het knap dat het as van het kwaad nu verschoven is van terroristen naar het klimaat. "En ook als president Bush daardoor in verlegenheid wordt gebracht. Maar dit rapport berust niet op gezond wetenschappelijk denken."Toegegeven: de klimaatveranderingen kunnen snel gaan, meent Kroonenberg. "Maar de kans dat het nú gebeurt is net zo groot als die op een hele heftige aardbeving of een grote vulkaanuitbarsting morgen in West-Europa. Het rapport begeeft zich op het spoor van paniek."Eén van de opstellers van het rapport, Peter Schwartz, kent Kroonenberg een beetje. "Hij heeft bij Shell gezeten en hield zich daar bezig met de lange-termijnstrategie. Maar hij had beter naar de getallen van het Ipcc kunnen kijken: deze eeuw stijgt de zeespiegel minimaal negen centimeter en maximaal 88 centimeter.'’Kroonenberg vermoedt dat de onderzoekers doelen op het ophouden van de warme golfstroom in de Noord-Atlantische Oceaan als gevolg van de opwarming van de aarde. Daardoor zou een abrupte klimaatverandering kunnen ontstaan. "Maar erg steekhoudende argumenten zijn daarvoor nog niet."Verder meent het rapport dat klimaatveranderingen bekeken moeten worden als een internationaal veiligheidsprobleem. Kroonenberg: "Het Pentagon zal wel blij zijn een nieuwe vijand gevonden te hebben. Dan zijn ze voorlopig weer verzekerd van veel geld om dezevijand te verslaan."www.ipcc.ch . .

Klimaatveranderingen zijn een grotere bedreiging dan terrorisme, aldus een geheim rapport van het Amerikaanse ministerie van defensie.Vanaf volgend jaar verwachten Amerikaanse onderzoekers een toename van het aantal spectaculaire vloedgolven en een stijging van de zeespiegel. Weer twee jaar later zou Nederland daardoor al grotendeels onbewoonbaar kunnen zijn en in 2020 is er een Siberisch klimaat in West-Europa. Het rapport met deze schrikbarende voorspellingen lag maanden bij het Pentagon in de la, maar lekte vorige week uit in de Britse zondagskrant The Observer.Professor Marcel Stive van het Nederlands Centrum voor Kustonderzoek (Civiele Techniek en Geowetenschappen) kan het bericht niet zo serieus nemen. Hoewel hij van mening is dat klimaatveranderingen grote rampen kunnen veroorzaken, zoals ‘verdrinking' van de Waddenzee, zal het niet zo snel gaan als dit doomscenario, vertelt hij desgevraagd. "Deze resultaten doen me denken aan het rapport dat aanleiding was voor de oorlog in Irak. Dat bleek later door een stagiaire te zijn gemaakt."Stive heeft meer vertrouwen in de voorspellingen van het Intergovernmental Panel on Climate Change (Ipcc), een soort internationale denktank op het gebied van klimatologie die elke vijf tot zes jaar naar buiten komt met een rapportage over de verwachte klimaatveranderingen, waaronder de vermoedelijke stijging van temperatuur en zeespiegel. "Hun marges kennen ook onzekerheden, maar die zijn veel gunstiger geworden in de loop der tijd."Prof.dr. Salomon Kroonenberg van de sectie toegepaste geologie (Citg) vindt het knap dat het as van het kwaad nu verschoven is van terroristen naar het klimaat. "En ook als president Bush daardoor in verlegenheid wordt gebracht. Maar dit rapport berust niet op gezond wetenschappelijk denken."Toegegeven: de klimaatveranderingen kunnen snel gaan, meent Kroonenberg. "Maar de kans dat het nú gebeurt is net zo groot als die op een hele heftige aardbeving of een grote vulkaanuitbarsting morgen in West-Europa. Het rapport begeeft zich op het spoor van paniek."Eén van de opstellers van het rapport, Peter Schwartz, kent Kroonenberg een beetje. "Hij heeft bij Shell gezeten en hield zich daar bezig met de lange-termijnstrategie. Maar hij had beter naar de getallen van het Ipcc kunnen kijken: deze eeuw stijgt de zeespiegel minimaal negen centimeter en maximaal 88 centimeter.'’Kroonenberg vermoedt dat de onderzoekers doelen op het ophouden van de warme golfstroom in de Noord-Atlantische Oceaan als gevolg van de opwarming van de aarde. Daardoor zou een abrupte klimaatverandering kunnen ontstaan. "Maar erg steekhoudende argumenten zijn daarvoor nog niet."Verder meent het rapport dat klimaatveranderingen bekeken moeten worden als een internationaal veiligheidsprobleem. Kroonenberg: "Het Pentagon zal wel blij zijn een nieuwe vijand gevonden te hebben. Dan zijn ze voorlopig weer verzekerd van veel geld om dezevijand te verslaan."www.ipcc.ch . .