Campus

Eind januari meer duidelijkheid over toekomst failliete bioproeffabriek

De biotech proeffabriek Bioprocess Pilot Facility van DSM en TU Delft ging eind vorig jaar failliet. De curator verwacht snel duidelijkheid over doorstart of verkoop.

Het gebouw van de BPF proeffabriek in 2015. (Foto: Sam Rentmeester)

De Bioprocess Pilot Facility (BPF) werd in 2012 geopend als gezamenlijk project van TU Delft (19%), DSM (50%) en melkzuurfabrikant Corbion (31%). Gehuisvest in een voormalige opwerkingsfabriek op de Biotechcampus Delft (voorheen DSM-terrein) stond de BPF open voor universiteiten en bedrijven die veelbelovende biotechnologische processen wilden opschalen. 

Maar eind november vorig jaar meldde RTL nieuws dat de proeffabriek failliet was. Dat bleek uit een melding in het Centraal Insolventieregister. Begin 2022 had Corbion zich teruggetrokken als aandeelhouder, maar Stichting PlanetB.io trad toe. ‘Het faillissement van BPF komt als verrassing’, constateerde RTL. ‘Uit de laatste jaarrekening blijkt dat de aandeelhouders tientallen miljoenen in het bedrijf staken.’ 

Een maand later publiceerde curator mr. Emile ten Berge zijn eerste faillissementsverslag. RTL leest erin dat BPF in de laatste twee jaar bijna 10 miljoen euro verlies heeft gemaakt: ‘Hoe het mogelijk is dat BPF tien jaar na de oprichting nog zulke grote verliezen leed, is onduidelijk.’ 

Ten Berge zal elke drie maanden verslag doen van de afhandeling op het register. Het meest urgent is nu de mogelijkheid van een doorstart te onderzoeken, vertelt hij over de telefoon. Nieuws daarover verwacht hij overigens eerder dan zijn volgende rapport. 

“Als wij met een nieuwe partij over het terrein lopen dan blijft dat nooit lang geheim”, weet de curator die voor het eind van de maand nieuws verwacht over het al dan niet doorstarten van de BPF.

Hoogleraar industriële microbiologie Jack Pronk (faculteit Technische Natuurwetenschappen) mailt desgevraagd: “Ik hoop dat een manier wordt gevonden een faciliteit voor ‘pilotfermentaties’ voor Delft te behouden, met name voor startende biotechbedrijven (onder andere bij de snelgroeiende Delftse start-up PlanetB.io).” 

Helderheid verkrijgen over hoe het bedrijf failliet is gegaan en regelingen treffen met schuldeisers nemen nog zeker een jaar in beslag, verwacht de curator.

 

Wetenschapsredacteur Jos Wassink

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

j.w.wassink@tudelft.nl

Comments are closed.