Overslaan en naar de inhoud gaan
Dixxo Herman: wachten voor een 63-jarige DJ

Hij is al bijna vijftig jaar een legende in Delft en op Koningsdag is hij altijd van de partij: Herman van der Helm van Dixxo Herman. Zijn geheim? "Wist ik dat maar, dan kon ik het je vertellen."

63 Jaar is hij en nog razend populair. Twee keer per jaar staat het vol in de Koornbeurs, bezoekers moeten soms anderhalf uur wachten in de rij.

Wat houdt Dixxo Herman precies in?

"Kom maar kijken! Ik vind het moeilijk om op te scheppen, maar het is een geweldig feest. Mensen brengen zelf de gezelligheid mee. Twee keer per jaar komen ze weer terug en staan ze vrolijk te springen op mijn muziek. Ik draai verzoekjes en als ik bepaalde hoofden zie, weet ik wel wat ik moet draaien."

Zijn het dan steeds dezelfde bezoekers?

"Nee, eigenlijk niet. Het publiek is tussen de 15 en 40 jaar oud. Elke keer is ongeveer een derde nieuw en twee derde zijn oude bekenden. Ik zie nu al de derde generatie. De sfeer is niet veranderd in al die jaren, het is altijd gezellig. Iets van criminaliteit heb ik nog nooit gezien met Koningsdag."

Hoe is het feest ontstaan?

"Rond 1969, 1970 wilde de feestgever een oudejaarsfeest geven. Op oudejaarsavond was iedereen thuis of met andere dingen bezig, dus besloten ze het op 1 januari te doen. Ik kwam draaien en het jaar daarna weer en in 1975 kwam daar Koninginnedag bij."

Wat vindt u er zo leuk aan?

"Gezelligheid, ja toch? Het is genieten. Met plezier kijk ik naar de mensen die feesten en helemaal zichzelf zijn, zij maken het feestje. Ik ben geen diskjockey die in een enorme hal staat te spelen. Vroeger draaide ik met platen, nu neem ik de computer mee en wat cd's. Het is een hobby van me, ik draai ook op particuliere feesten en op bruiloften. Wel wat alternatieve bruiloften hè, ze moeten wel van de muziek houden die ik draai. Ik draai geen Nederlandstalige muziek bijvoorbeeld, mijn muziek gaat van hardrock tot pop en ook dance."

Wat doet DJ Herman in het dagelijks leven?

"Ik ben uitvinder en handelaar. Eén van mijn uitvindingen is de Tiller, een steekwagen die kan liften. Daar heb ik ook een bedrijf omheen wat ik run met mijn dochter en zoon. Ik heb twee zoons en twee dochters. Mijn zoon van 24 gaat ook wel eens naar mijn feesten, de meiden zijn al bezig met een gezin en mijn andere zoon is niet zo van het feesten."

U bent nu 63. Tot wanneer gaat u door?

"Dat weet ik niet, ik ben nu nog gezond en het gaat nog goed. Mijn vrouw zei laatst dat ze verbaasd was dat de Koornbeurs me nog belt. Tja, ik ben geen bandje dat last heeft van ouderdom, bij mij gaat de muziek gewoon mee met de tijd. Ik heb een soort Spotify voor profs, ik luister naar de radio en af en toe tipt iemand mij."

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Lees het artikel

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Lees het artikel

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Lees het artikel

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

Lees het artikel

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.

Lees het artikel

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe