Overslaan en naar de inhoud gaan
titelblad kleiburg

Koud, nat en winderig. Het wordt een goed weekend om je terug te trekken in de bioscoop. Dat treft. Want Filmhuis Lumen aan het Doelenplein organiseert in samenwerking met DelftDesign het architectuur film festival.

Ontmoetingspunt voor ontwerpers Delft Design werd 30 jaar geleden opgericht door Mick Eekhout, inmiddels emeritus hoogleraar van de faculteit Bouwkunde. De bedoeling was destijds om de kwaliteiten van Delftse ontwerpers in te zetten voor maatschappelijke en fysieke uitdagingen waar de stad Delft zich voor gesteld ziet. Om het 30-jarig bestaan te vieren heeft Delft Design in samenwerking met Filmhuis Lumen een Architectuur Film Festival georganiseerd  met vier films over bouwkunst en inleidingen.

Donderdag 16 november 19.30 uur - Fountainhead

Hollywoodklassieker uit 1949, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Ayn Rand, is de bijbel van Donald Trump en de blauwdruk voor ongebreideld kapitalisme. Howard Roark (Gary Cooper) is een individualistische, compromisloze architect die zich ver verheven voelt boven traditie en publieke opinie. Inleiding door Sara Hoogveld, filmhistorica

Vrijdag 17 november, 19.30 uur – Kleiburg, de laatste Bijlmerflat

Documentaire over de bewogen geschiedenis van een flatgebouw in de Bijlmermeer. Ooit opgezet als ideale stad van de toekomst, door verloedering al snel de meest verguisde woonbuurt van Nederland, maar na vijftig jaar weer een plek waar mensen hun dromen waar kunnen maken. Gastspreker Jeroen Schilt, architectuurhistoricus van Monumentenzorg.

Deze film staat overigens ook online bij Vimeo

Zaterdag 18 november 19.30 uur – L’eclisse

Na haar relatie met een schrijver te hebben beëindigd, begint Vittoria (Monica Vitti) een relatie met de jonge arrogante beurshandelaar Piero (Alain Delon). Regisseur Michelangelo Antonioni maakt van architectuur het derde personage in de film en lijkt te suggereren dat het modernisme liefde en betekenisvolle relaties onmogelijk maakt. Inleiding door Sara Hoogveld, filmhistorica

Zondag 19 november 19.30 uur - Columbus

De conversaties tussen de 19-jarige Casey en de 37-jarige Koreaan Jin over architectuur leiden ertoe dat beiden hun vastgelopen levens in het kleine modernistische provinciestadje Columbus, Indiana onder ogen durven zien.

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe