Sinds 1996 brengt de stichting ‘De Delftse Bedrijvendagen’ studenten en bedrijven met elkaar in contact. Maar, wat zijn die dagen nou precies?
Bestuursleden van stiching De Delftse Bedrijvendagen Carsten van de Kamp en Florianne Wiegel. (Foto: Marjolein van der Veldt)

Sinds 1996 brengt de stichting De Delftse Bedrijvendagen studenten en bedrijven met elkaar in contact. Maar, wat zijn die dagen nu precies?

Het is een komen en gaan van studenten tijdens de baliedagen, de start van de inschrijfdagen voorafgaand aan De Delftse Bedrijvendagen. Het grootste technische carrière-evenement van de Benelux vindt plaats van 11 februari tot en met 12 mei en is onderverdeeld in vier evenementen. “Klinkt ingewikkeld, maar is het niet”, verzekert bestuurslid Florianne Wiegel (student molecular science & technology) ons.

De organisatie verwacht dit jaar ruim drieduizend studenten in contact te brengen met potentiële werkgevers. Wat zijn die Delftse Bedrijvendagen nu eigenlijk? Delta vroeg het aan Florianne Wiegel en medebestuurslid Carsten van de Kamp (technische natuurkunde en technische wiskunde).

Wat zijn De Delftse Bedrijvendagen?
Carsten van de Kamp: “Het is een jaarlijks terugkerend evenement, waar studenten tijdens vier momenten in contact komen met potentiële werkgevers. Zo krijgen ze de kans om een stage, afstudeeropdracht of baan te vinden. Uiteraard zijn studenten ook welkom om zich enkel te oriënteren op de arbeidsmarkt.

Hoe zijn die vier momenten vormgegeven?
Van de Kamp: “Van 11 tot 13 februari bieden we sollicitatietrainingen aan. Bedrijven geven workshops over verschillende aspecten van solliciteren, een onafhankelijke partij checkt de cv’s van studenten en er worden professionele foto’s gemaakt. Hierna volgen de oriëntatiedagen (17-19 februari), een beurs waar 150 bedrijven en ongeveer vijftien startups zich presenteren aan studenten. Hiervoor wordt de gehele Aula gebruikt, tijdens die dagen vinden er geen colleges plaats.
Het derde contactmoment, de koffiegesprekken, organiseren we dit jaar voor de eerste keer. In een informele ‘koffiebarachtige’ setting maken studenten en bedrijven nader kennis. Deze gesprekken gaan op uitnodiging. Bedrijven selecteren geïnteresseerde studenten op basis van hun cv.
Eind april, begin mei sluiten we af met de inhouse-dagen. Studenten nemen dan een kijkje bij bedrijven. Wij regelen het busvervoer naar de bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een reis naar Philips in Eindhoven.”

Voor wie zijn De Delftse Bedrijvendagen bedoeld?
Wiegel: “Studenten in het einde van hun bachelorfase en masterstudenten zijn de doelgroep. Ook eerstejaarsstudenten zijn welkom, maar zij zijn voor bedrijven minder interessant. Ook verwachten we studenten van buitenaf, bijvoorbeeld van de Haagse Hogeschool, de TU Eindhoven of vanuit het buitenland.”

Wat levert deelname een student op?
Wiegel: “Behalve een stage, afstudeeropdracht of baan is het een goede oriëntatie op de rest van je loopbaan. Je krijgt een kijkje achter de schermen, leert meer over verschillende bedrijven en kunt ontdekken of jij er later wilt werken.”

En, wat hebben de deelnemende bedrijven eraan?
Van de Kamp: “Bedrijven leren de studenten kennen. Zij zoeken studenten voor stage- of arbeidsplekken. Ook voor hen is het een goede mogelijkheid om zich te profileren en oriënteren.”

Dit jaar hebben zich meer bedrijven aangemeld dan er plaatsen zijn. Hoe hebben jullie geselecteerd?
Van de Kamp: “We hebben een aantal harde selectiecriteria waarbij we het vooral belangrijk vinden om een diversiteit te bieden. Je vindt op de beurs daarom niet alleen bijvoorbeeld IT-bedrijven, maar ook bedrijven gespecialiseerd in nanobiologie.”

Welke van de vier evenementen vinden jullie het leukste?
In koor: “De oriëntatiedagen!”

Waarom?
Wiegel: “Vanaf september werken we toe naar dat moment. Het lijkt me heerlijk om vanuit een hoek toe te kijken en te zien hoe studenten contacten leggen met bedrijven en alles soepel verloopt.”  

  • De Delftse Bedrijvendagen vinden in fases plaats van 11 februari tot en met 12 mei 2020. Het hoogtepunt is een driedaagse carrière-evenement in de Aula. Inschrijven voor de Delftse Bedrijvendagen kan via de website en kost vijftien euro.