Onderwijs

Discussie over werkdruk schoonmakers

Zo’n tachtig demonstranten voerden donderdag 8 december actie tegen toenemende werkdruk bij de schoonmakers van de TU. Volgens schoonmaakbedrijf Gom kan de werkdruk niet verhoogd zijn.

Onder leiding van FNV Schoonmaak protesteren donderdag 8 december zo’n tachtig mensen tegen toenemende werkdruk. Getooid met papieren robotmaskers en leuzen scanderend als ‘wij zijn geen robots’ en ‘kwaliteit kost tijd’ trekken ze rond lunchtijd over de campus.

Dat is opvallend, want sinds de TU het schoonmaakwerk per oktober 2016 volledig heeft uitbesteed aan Gom, gelden nieuwe richtlijnen. De schoonmakers moeten ongeveer 320 vierkante meter per uur schoonmaken, minder dan voorheen. Vroeg in de ochtend zouden bovendien extra krachten worden ingezet om de collegezalen op tijd schoon te krijgen. “Die afspraken zijn nagekomen”, verklaart Gom-districtsdirecteur Michel van den Berg na de demonstratie. “Over het algemeen kan de werkdruk daarom niet zijn verhoogd.”

Zelf ervaren
In de optocht is het aantal demonstranten dat zelf als schoonmaker bij de TU werkt moeilijk in te schatten. Omringd door FNV-vertegenwoordigers en buitenstaanders vertelt één van hen anoniem dat de schoonmakers ondanks de geldende afspraken meer tijd nodig hebben om hun werk af te krijgen. “Eén van mijn collega’s werkt in de ochtenduren. Zij begint tegenwoordig elke dag een half uur eerder, omdat ze de collegezaal anders niet op tijd schoon heeft. Als wij zeggen dat we te weinig tijd hebben, krijgen we te horen dat we bepaalde delen van de ruimte dan maar in vijf minuten moeten doen. Op die manier kunnen we geen kwaliteit leveren.”

Vakbondsman Inan Bozkir doet daar tijdens de actie een schepje bovenop. “De schoonmakers vertellen ons dat ze onder druk worden gezet en geïntimideerd. Daarom voeren wij deze actie.” Gom herkent zich volgens districtsdirecteur Van den Berg niet in dat beeld. Hoe dan ook krijgt hij een petitie overhandigd met een duim omlaag. De schoonmakers eisen een ‘normale manier’ van werken, goede arbeidsomstandigheden, vervanging bij ziekteverzuim en meer respect.

Als één van de schoonmaaksters na de actie een persoonlijke klacht ventileert, belooft Van den Berg een dag met haar mee te lopen om het werk zelf te ervaren. “Als er op individueel gebied problemen zijn, dan gaan wij daar graag mee aan de slag.” Het vervangen van zieke werknemers moet Gom volgens hem ‘intern kunnen regelen’. “We gaan ons verdiepen in de huidige inzet van schoonmakers en als daarin geen rekening is gehouden met onverwacht ziekteverzuim dan moeten we dat regelen.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.