Het kabinet voorziet dat veel studenten bij het afstuderen vertraging oplopen. Daarom krijgen alle afstudeerders dit studiejaar 535 euro terug en sommigen meer.
Coronamaatregelen in de TU Delft Library. (Foto: Dalia Madi)

Het kabinet voorziet dat veel studenten bij het afstuderen vertraging oplopen. Daarom krijgen alle afstudeerders dit studiejaar 535 euro terug en sommigen meer.

Read in English

Dat heeft minister Van Engelshoven bekendgemaakt. Universitaire studenten krijgen 535 euro terug als ze hun masterdiploma voor 1 september behalen. Als ze in deze maanden (t/m 31 augustus) hun recht op een aanvullende beurs verliezen, krijgen ze bovendien een tegemoetkoming van 1500 euro. Alle informatie over beide regelingen staat op de website van DUO.

Bewijzen
Het gaat om een generieke maatregel. Studenten hoeven niet te bewijzen dat hun studievertraging (als ze die überhaupt hebben) werkelijk door de coronacrisis is veroorzaakt. Die beoordeling zou veel gedoe opleveren, dus het ministerie compenseert studenten liever allemaal in één klap.

De studenten hoeven de tegemoetkoming niet aan te vragen. Studiefinancier DUO kijkt zelf of ze er recht op hebben en maakt het geld dan over. Voor deze tweede ronde trekt het kabinet 135 miljoen euro uit, bovenop de 200 miljoen euro die al eerder was gereserveerd.

Handreiking
Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt de handreiking fijn, maar zou liever een hogere compensatie zien, staat in een eerste reactie. “Een maand studievertraging kost een uitwonende student al gauw ruim duizend euro extra”, zegt voorzitter Dahran Çoban. “Als je meer dan drie maanden vertraging hebt, dekt deze compensatie niet eens je collegegeld.”

De coronacompensatie is dus alleen voor laatstejaars studenten. Het kabinet is voorlopig niet van plan om de portemonnee te trekken voor studenten in eerdere studiejaren, liet minister Van Engelshoven vorig jaar weten. Zij kunnen hun achterstand later in hun studie misschien weer wegwerken, is de gedachte.

HOP, Bas Belleman