Education

Dikke wangen onder de wol

“Jeetje, heeft iedereen hier de bof?” roept een medewerkster van sociëteit Phoenix twee jaar geleden uit als ze het sociëteitsgebouw betreedt.

Twee collega’s hebben de ziekte, net als een aantal leden van het bestuur en de senaat van het Delftsch Studenten Corps, herinnert ze zich. Ook een aantal DSC-leden liggen met dikke wangen onder de wol.

Dat was niet toevallig. ‘De epidemie begon waarschijnlijk in Delft’ stond onlangs in het Tijdschrift voor Infectieziekten. De bof is een ziekte die normaal gesproken alleen bij kleine kinderen voorkomt. Maar eind 2009, begin 2010 lopen dus ook veel Delftse studenten met dikke bofwangen rond.


Hoe de bofuitbraak kon plaatsvinden, is lastig te achterhalen. Waarschijnlijk ontstond de uitbraak toen zieke Delftse studenten naar een vierdaags feest bij de Leidse studentenvereniging Minerva gingen. Daar kwamen ook veel leden van andere verenigingen in Nederland op af. Na het feest waren plots 110 studenten besmet. De ziekte greep daarna razendsnel om zich heen onder studenten. Met bofinfecties in Utrecht, Leiden, Den Haag, Rotterdam en Groningen. Nog weer later kwamen daar gevallen uit Amsterdam en Maastricht bij.

In het voorjaar van 2010 bleek na een onderzoek onder 5.500 studenten in Delft, Leiden en Utrecht dat 98 procent van de studenten ten minste eenmaal is gevaccineerd. Het Leidse studentenfeest was door 29 procent van de studenten die aan het onderzoek mee deden bezocht, van wie 23 procent de bof kreeg.

De mogelijke reden van besmetting is de afnemende immuniteit voor het virus tien jaar na vaccinatie. Ook zwaarwegend is dat studenten ‘intensieve sociale interacties’ hebben, benadrukt het Tijdschrift voor Infectieziekten. ‘Eerdere (inter-)nationale uitbraken hadden ook al laten zien dat bof epidemisch kan voorkomen onder studenten omdat deze setting blijkbaar gepaard gaat met omstandigheden die gunstig zijn voor verspreiding.’


Een druk feest dat meerdere dagen duurt met veel drank en studenten uit verschillende studentensteden, lijkt dus de ideale broeiplek voor het bofvirus. En wie vermoeid en beschonken een studentenfeest verlaat loopt daardoor de kans op te staan met meer dan een kater.

Samenwonen met veel studenten levert ook een verhoogd risico op. In 2011 kregen studenten van de Nijmeegse studentenvereniging Carolus Magnus die in hetzelfde huis wonen de bof. Ook is het dat jaar weer raak in Den Haag, Utrecht, Breda en Tilburg. In februari 2011 waren er 653 bofgevallen, onder wie een groot deel studenten.

Het valt op dat er veel bofuitbraken zijn na verenigingsfeesten. Delftse en Leidse studenten blijft dit jaar de bof vooralsnog bespaard. “Het heerst nu gelukkig helemaal niet meer”, zegt een bestuurslid van Minerva. “Maar er zijn dit jaar ook nog geen grote gezamenlijke feesten geweest. Maar in februari wel. En dan gebeurt het misschien wel weer.”

When strolling down the streets of Taiwan’s ubiquitous night markets, one never passes the oyster omelette stands without stopping. Oyster omelettes, cuttlefish omelettes, prawns omelette…you name it: the sumptuous variety of seafood omelettes is what attracts people to the night markets.

A traditional dish in Taiwan – and also in some other places like China’s Fujian and Guandong regions – the oyster omelette is famous for its unique texture and rich colours: a dish topped with a reddish, homemade sauce – the sauces differing from one market stand to the next – the fresh oysters or other kinds of seafood mixed with a variety of vegetables, tinted with golden egg yolks and accompanied by *half-transparent liquid potato or corn starch.

The origin of the oyster omelette dates back to the 17th century, when Japanese pirates and Chinese sea traders sailed the South Pacific Ocean. As there wasn’t much food available at sea, and as the pirates usually had to fight soldiers when on land, the easiest way to survive at sea was to mix oysters or other kinds of seafood with eggs and potatoes or corn starch and whip it all into an omelette. And now, hundreds of years later, this ‘pirate cuisine’ has captured and captivated every night market in Taiwan.

For many Taiwanese people, a summer evening stroll through a night market with family and friends starts with a small portion of oyster omelette along with a cold tropical drink – one of the best ways to relax. The night market stands also offer alternatives to oysters, using all kinds of other seafood, or even just plain omelettes, which then pay special attention to the sweet chilli sauce and thick, chewy liquid potato or corn starch part.

“I love the moment when the omelette is served, when you can still see the steam rising from the plate, giving off that sweet chilli aroma,” says Joanne Kuo from Taipei, Taiwan. “And of course chatting with friends while eating the dish is also another great part of the whole experience!”
For those who’d like to eat like an old Pacific Ocean pirate and make their own Taiwanese oyster/seafood omelettes, just go to www.delta.tudelft.nl and the online version of this article, where by following the simple step-by-step recipe you’ll get a delicious taste of the traditional Taiwanese night markets in 15 minutes or less!

Taiwanese Oyster Omelette Recipe

Ingredients:

  • 150g fresh oysters (or any other kind of seafood of your personal preference)
  • Vegetables: some chopped Chinese cabbage or spinach
  • 4 eggs beaten
  • Liquid potato or corn starch (pre-mixed): 1 cup of potato or corn starch + 2 1⁄2 cups of water
  • Sauce: 4 tablespoons sweet chilli sauce+2 tablespoons of sugar+2 tablespoons of soy sauce+ 2 table spoons of ketchup+ 1 cup water+ small amount of the liquid potato or corn starch
  • 2 tablespoons of oil
  • Small amount of salt and white pepper
  • Small amount of green onions and chives to increase the aroma (optional)

Before making the oyster (or other seafood) omelette, pre-cook the sauce separately. Mix all the the ingredients for the sauce mentioned above together in a pot and slowly stir them, at a low heat, until the ingredients are completely mixed. To prepare the oyster omelette: first preheat the pan, add 2 tablespoons of oil, and then put the oysters (or other seafood) in the pan and fry them. Pour in the liquid potato (or corn) starch and fry it until it turns a bit hard and less transparent. Add the eggs and vegetables and stir everything. Serve the dish topped with the sauce.  

Editor Redactie

Do you have a question or comment about this article?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.