Illustratie van vier kleurrijke gezichten, en profile, die elk een andere emotie uitdrukken
(Illustratie: Eveline Schram)

Diversiteitsmedewerkers van universiteiten bedreigen of intimideren is volstrekt onacceptabel, vindt minister Dijkgraaf. Hij komt dit jaar met een nieuwe aanpak.

Read in English

Universiteiten nemen diversiteitsmedewerkers aan om van hun instelling een plek te maken waar discriminatie wordt tegengegaan en barrières worden weggenomen. Sommigen, onder wie ook Kamerleden, vinden dat deze medewerkers te verregaande veranderingen op de instelling nastreven en diskwalificeren hen met het label woke.

Die kritiek blijft niet alleen bij woorden. Uit een journalistiek onderzoek van meerdere hogeronderwijsmedia, waaronder Delta, kwam vorig jaar naar voren dat deze medewerkers online en offline worden uitgescholden, bedreigd en geïntimideerd. Ook werden hun persoonsgegevens online verspreid zonder toestemming. Omdat hun namen op straat lagen werden zelfs familieleden het doelwit van intimidatie.

Verontrustend
D66 stelde er Kamervragen over. Minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf verdiepte zich daarom in het journalistieke onderzoek en antwoordde vrijdag dat de beschrijvingen verontrustend en “volstrekt onacceptabel” zijn.

Daarom kondigt hij een nieuwe kabinetsaanpak aan tegen “online intimidatie, racisme en hate speech” die nog dit jaar zal worden gepresenteerd. Hoe die er concreet gaan uitzien deed hij nog niet uit de doeken. Verder gaat hij in gesprek met diversiteitsmedewerkers over sociale veiligheid en wees hij nog maar eens op het meldpunt WetenschapVeilig, dat in november is opgericht. Ook medewerkers die zich niet met onderzoek bezighouden worden daar ondersteund en geadviseerd, benadrukte hij.

Lees onze artikelen over diversiteit en inclusie:

HOP, Peer van Tetterode