Kort

Dijkgraaf fan van ‘erkennen en waarderen’

Het ideaal van ‘erkennen en waarderen’ verrijkt de wetenschappelijke wereld, vindt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf. Dat zei hij op 4 februari tijdens een online festival. Met ‘erkennen en waarderen’ moeten werkgevers hun wetenschappelijke medewerkers niet alleen beoordelen op hun publicaties, maar ook op zaken als onderwijs, leiderschap, maatschappelijke impact en open science.

Critici van de nieuwe beweging vrezen dat allerlei manieren om de prestaties te meten van wetenschappers geschrapt worden, zonder dat duidelijk is wat ervoor in de plaats moet komen. President Ineke Sluiter van de KNAW verzekerde hen dat niemand wil dat je straks niet meer mag uitblinken in de wetenschap en dat alle nadruk op andere onderwerpen komt te liggen.

De zorg is wel of Nederlandse wetenschappers nog kans maken in het buitenland, als Nederland als enige overstapt op ‘erkennen en waarderen’. Niemand die het zeker weet. “Het heeft pas zin als dit internationaal gebeurt”, zei minister Dijkgraaf. “We moeten het ‘nieuws’ verspreiden. Wij zijn hierin een voorloper.” (HOP, BB)

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.