Campus

Deze student tilt 310,5 kilogram

Voor de vijfde maal op rij won Joey Ma het NK powerliften. Met het tillen van 310,5 kilogram verbrak de Delftse masterstudent het Nederlands record. Wat drijft hem?

TU-masterstudent Joey Ma in actie tijdens het NK. (Foto: Derek Kusmus)

Studentenkrachtsportvereniging DSKV IJzersterk leverde tijdens het NK classic powerliften in Tilburg, eind maart, twee Nederlandse kampioenen. Wat Jacqueline Klaver (mechanical engineering) in de klasse tot 72 kilogram deed, presteerde Joey Ma (engineering and policy analysis) voor de vijfde achtereenvolgende maal bij de mannen tot 83 kilogram.

Ma tilde niet alleen een gewicht van 310,5 kilogram van de grond bij de ‘deadlift’, maar vestigde met een totaal van 730,5 kilo over de drie onderdelen kniebuigen, bankdrukken en deadlift nóg een nationaal record.


Hoe kan iemand een gewicht van 310,5 kilogram tillen?

“Aanleg, denk ik. Ik deed vanaf mijn zestiende aan fitness. Na een spierscheuring begon ik op kracht te trainen in plaats van op uiterlijk. Op de TU ontmoette ik een fanatieke groep powerlifters, sindsdien richt ik mij volledig op de drie onderdelen daarvan. Door je focus te versmallen, boek je veel vooruitgang. Zeker als je samen traint met zo’n toegewijde groep. Om mijn eerder ontwikkelde lompe kracht beter te gebruiken, ben ik mij meer gaan toeleggen op de techniek. Binnen twee maanden won ik mijn eerste Nederlandse titel.”


Wat drijft jou nog na vijf Nederlandse titels?

“Het is een fantastische sport. Je verdient er geen geld mee, maar dat vind ik juist de charme. De sfeer onderling is aangenaam, mensen steunen elkaar, ook in onderlinge competitie. Het niveau neemt nationaal en internationaal zo toe, dat ook de mate van progressie van belang is. Te weinig vooruitgang kan achteruitgang betekenen. Voldoende progressie blijven boeken is dus de uitdaging.”


Hoe combineer je het bedrijven van (onbetaalde) topsport met je studie?

“Ik doe nu mijn afstudeerstage bij Philips, in Best. Product Configuratie Management, fouten detecteren in nieuwe medische apparatuur. Van vijf keer in Delft sport ik nu vier keer per week op de universiteit in Tilburg, mijn huidige woonplaats. Trainingen van drie uur elk.  Het WK in juni heb ik afgezegd, dat valt in de periode dat ik afstudeer. Ik richt mij op het EK, later dit jaar. Op Europees niveau zit ik voor mijn gevoel dicht bij de medailles. Vooral op mijn specialisatie, de deadlift.”


Is het op te brengen?

“Zeker. Ik ben steeds serieuzer geworden. Alleen uren doorbrengen in de sportschool is niet meer genoeg. Om op het hoogste niveau mee te draaien, is een grotere toewijding noodzakelijk. Denk aan herstel door een uur te wandelen per dag. Voldoende slapen en bijhouden wat ik eet, dat zijn de lastigste zaken. Het maken van trainingsschema’s leverde teveel stress op, dat laat ik al een tijdje over aan een gerenommeerde coach.”



 


 


 


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.