TU Delft Delta WOnActie demonstratie Den Haag
(Illustratie: WOinActie)

Zo’n duizend wetenschappers zullen vrijdag demonstreren in Den Haag, verwacht WOinActie. Deelname kost TU Delft medewerkers geen verlofuren, aldus het college van bestuur.

Al weken roept WOinActie docenten, onderzoekers en studenten op om vrijdag 14 december in Den Haag te demonstreren tegen de ‘afbraak’ en de ‘stelselmatige onderfinanciering’ van het hoger onderwijs. Initiatiefnemer van WOinActie Rens Bod rekent op de komst van zo’n duizend wetenschappers.       

Bij verschillende universiteiten zijn de voorbereidingen voor de demonstratie ondertussen in volle gang – in sommige gevallen met steun van het bestuur. Zo heeft de Universiteit Utrecht inmiddels zes bussen gehuurd om actievoerders naar Den Haag te brengen.

Delft: geen verlof nodig
Vanuit Delft zullen geen bussen rijden. Vakbond FNV TU Delft had weliswaar busvervoer willen organiseren, maar had eerst met studentenvakbond VSSD om een reactie van het college van bestuur gevraagd. Daarna was er te weinig tijd om te peilen hoeveel mensen van bussen gebruik zouden maken. Ook omdat de afstand Delft – Den Haag kort is.

Het college had geantwoord dat medewerkers en studenten ‘zonder bezwaar kunnen deelnemen’ aan de demonstratie. “Eventuele deelname kost medewerkers geen verlofuren”, meldt collegevoorzitter Tim van der Hagen. “Busvervoer kan worden gedeclareerd.”

Over de Delftse actiebereidheid kunnen de FNV TU Delft en de studentenvakbond VSSD nog niet zoveel zeggen. Ze hebben gezamenlijk alle vakbondsleden (inclusief leden van de studentenvakbond en alle vakbonden aan de TU Delft) geïnformeerd over de actie.

Nijmegen: niet actief oproepen
Andere universiteiten lijken juist hun best te doen om niet met de actievoerders in verband te worden gebracht. In Nijmegen heeft het universiteitsbestuur een oproep van studentenvakbond AKKU laten verwijderen die te zien was op alle schermen van de universiteitsbibliotheek, meldt nieuwssite Vox. Het was volgens het bestuur niet duidelijk dat de oproep van AKKU afkomstig was, zegt een woordvoerder tegen Vox. Het bestuur wil iedereen in staat stellen om te gaan demonsteren, maar wil daartoe niet actief oproepen.

Protestsymbool
Van de mensen die naar Den Haag afreizen zullen velen voor de gelegenheid een rood vierkantje van stof opspelden, een internationaal symbool van protest in het hoger onderwijs.

Een kingsize versie daarvan willen de actievoerders overhandigen aan onderwijsminister Van Engelshoven, maar die werkt daar niet aan mee, meldt medeorganisator Geertje Hulzebos op Twitter. “Hoewel ze slechts 100 meter verderop zit en beschikbaar is, heeft ze besloten niet te komen. We zijn zeer teleurgesteld.”

‘Gesprekken in achterkamertjes’
Maar volgens een woordvoerder van de minister is het laatste woord hierover nog niet gezegd. “We zijn nog in gesprek”, zegt hij. Het ministerie zou een kleine delegatie hebben uitgenodigd voor een gesprek maar nog geen reactie hebben ontvangen. Volgens Hulzebos zitten de actievoerders “op dit moment niet te wachten op gesprekken in achterkamertjes”.

Rens Bod van WOinActie: “We blijven graag in gesprek met de minister, maar niet aanstaande vrijdag, dan is het tijd voor actie. Deelnemers willen erkenning die ze niet krijgen als we vrijdag met zijn drieën gaan praten op het ministerie.”

HOP, Steffi Weber / Connie van Uffelen