Het bovenste gedeelte van de faculteit Bouwkunde tijdens een grote brand
(Foto: Sam Rentmeester)

Vijftien jaar geleden brandde de faculteit Bouwkunde van de TU Delft af. Delta blikt in een podcast terug met mensen die tijdens de brand cruciale beslissingen moesten nemen.

Dutch only

Bij sommige TU’ers staat het in het geheugen gegrift, anderen hebben er nog nooit van gehoord: Op 13 mei 2008 leidde een kleine brand in een koffieautomaat tot de complete verwoesting van de toenmalige faculteit Bouwkunde. Binnen enkele uren brandden meerdere verdiepingen af en stortte een deel van het gebouw in. Een paar dagen later begon de sloop van de ‘betonnen reus’, zoals sommigen het gebouw omschreven.

Duizenden studenten en honderden medewerkers raakten hierdoor hun werkplek kwijt, afstudeerprojecten gingen in vlammen op, wetenschappers kwamen zonder onderzoeksdata te zitten en professoren verloren hun historische archieven. Toenmalig minister Ronald Plasterk noemde de brand ‘de grootste ramp die universitair Nederland ooit getroffen heeft’.

Artwork podcast

Antwoorden

Nu – precies vijftien jaar na de brand – maakt Delta een verhalende podcast over de brand. Hoe kon kortsluiting in een koffieautomaat in luttele uren leiden tot het instorten van een betonnen gebouw? Hoe kon het dat er geen dodelijke slachtoffers vielen? Welke impact heeft deze ramp nu nog op hulpverleners en andere betrokkenen? Podcastmakers Bianca Schrijver en Geert Vlieger gaan in de podcast De Bouwkundebrand op zoek naar de antwoorden.

Samen met bedrijfshulpverleners, een gemeentemedewerker en de brandweer nemen Bianca en Geert je aan de hand van interviews en archiefmateriaal mee terug naar die bewuste dag in mei 2008. Ze vertellen hoe nietsvermoedende TU-medewerkers beslissingen namen die ertoe leidden dat iedereen zonder kleerscheuren het gebouw uit kon komen.

Bhv’er Linda van Keeken nam bijvoorbeeld het cruciale besluit om het gebouw te ontruimen. “Twee studenten vertelden dat er vuurballen uit de koffieautomaat kwamen en dat hun bluspoging was mislukt. Ik dacht: dit is echt serieus. Meteen daarna heb ik het kastje ingedrukt om het ontruimingssignaal te geven”, zegt ze. “In het trappenhuis kwam ik collega’s tegen en ik zal hun blikken nooit vergeten. Ik zei tegen ze: het is echt. Jullie moeten nu wel gaan.”

Tranen
Tijdens de brand stortte een deel van het gebouw in, waarna het binnen enkele dagen gesloopt moest worden. Gemeentelijk medewerker Wim Kruf reageert emotioneel als hij de gebeurtenissen moet terughalen. “Er zijn geen doden of gewonden gevallen, maar dat betekent niet dat er geen slachtoffers waren. Ik stond naast een TU-hoogleraar die huilde omdat ze haar levenswerk was kwijtraakt”, blikt Kruf terug.

De Bouwkundebrand is onder meer te vinden op Spotify en Apple podcasts.

  • Bianca Schrijver is journalist en podcastmaker. Zo maakte ze POM (Podcast over Media) en Jonge Jaren. Ook heeft ze verschillende verhalende podcasts gemaakt voor Goed Verhaal. Met Geert Vlieger maakte ze een aflevering over streamingfraude op Spotify.
  • Geert Vlieger maakt podcasts, audioverhalen en muziekproducties voor onder meer NTR, VPRO, Poppodium Patronaat en Architectenweb. Voor de podcast over de impact van Spotify op de muziekindustrie die hij maakte met Bianca Schrijver, kocht hij streams op van zijn eigen nummer Niet van mij.
  • Het artwork voor de podcast is gemaakt door grafisch ontwerper Liam van Dijk