Het Brunel Solar Team van de TU Delft speelt in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika momenteel haasje-over met het Belgische team Agoria. Volg de race tot komende zaterdag.
De Delftse driewieler op zonnestroom rijdt momenteel door Zuid-Afrika. (Foto: Jorrit-Lousberg)

Het Delftse Brunel Solar Team speelt in de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika momenteel haasje-over met het Belgische team Agoria.

Read in English

Afgelopen vrijdag 9 september ging in Johannesburg de Sasol Solar Challenge van start: een achtdaagse race voor zonneauto’s dwars door Zuid-Afrika over een afstand van 2.500 kilometer. Het team dat binnen de gestelde tijd de meeste kilometers maakt, wint de race. Daarvoor is de route voorzien van ‘loops’ die de teams meerdere keren kunnen ronden om de kilometerteller omhoog te jagen.

Vlak voor de race kreeg het Delftse team een fikse tegenslag te verduren. De nieuwe motor, hun geheime wapen in de race, was niet beschikbaar. Door allerlei vertragingen konden de tests niet worden afgerond waardoor de motor niet mocht worden ingezet tijdens de race. Er restte geen andere keus dan de vorige ‘oude’ elektromotor te blijven gebruiken in de Nuna 11s.

De Delftenaren kregen straftijd

De eerste racedag, vrijdag 9 september, eindigde fantastisch voor het Delftse team met een voorsprong van 100 kilometer op de sterkste concurrent, het Agoria Solar Team van de Universiteit Leuven. Het Delftse team kon twee rondjes van 50 kilometer extra rijden terwijl de Belgen kampten met pech aan de volgwagen.

De volgende dag bleek dat het Delftse team iets te lang was doorgegaan. Ze kregen daarom 18 minuten straftijd opgelegd en moesten de andere teams zien vertrekken. Daardoor was aan het eind van de dag de voorsprong geslonken tot 60 kilometer.

Zondag 11 september, de derde dag van de race, kwamen de Belgen voorbij. Het ging om een extra ‘loop’ van 80 kilometer over slecht wegdek bij bewolkt weer die de Belgen wel konden ronden, maar het Nederlandse team, dat het wat voorzichtiger deed, niet. Gevolg: de Belgen begonnen deze maandag met (slechts) 20 kilometer voorsprong.