Overslaan en naar de inhoud gaan
Delftse topsporters krijgen eigen huis

Delft krijgt een topsporthuis. Daar kunnen studenten die op hoog niveau sporten in alle rust wonen, tussen gelijkgestemden.
Het initiatief voor het topsporthuis komt van de Delftse studenten roeivereniging Laga.

Die zet zich al jaren in voor een dergelijke plek. Volgens bestuurslid Jesse van der Mieden is het voor topsporters belangrijk dat alle randvoorwaarden om goed te kunnen presteren optimaal zijn. “Wonen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten, die ook hun slaap nodig hebben en goede voeding en een rustig klimaat is dan heel prettig.”

In Delft zijn al best wel wat huizen waar veel Lagaaiers wonen, vertelt Van der Mieden. “Maar dit huis is net even een stap verder.” Laga kreeg het pand aan de Oude IJsbaan al jaren geleden in het vizier, toen zorginstelling Ipse er wegging. De roeivereniging ging om tafel met de TU, de gemeente Delft en verhuurder Woonbron. Dat mondt nu uit in een topsporthuis, dat beheerd gaat worden door studentenhuisvester Duwo.

Het topsporthuis krijgt 35 kamers in vier groepen. Gerrit Dijkstra, de Delftse vestigingsdirecteur van Duwo, vertelt dat zijn organisatie de nieuwe huurders zal toetsen. Ze moeten ingeschreven staan bij een instelling voor hoger onderwijs en ze moeten kunnen bewijzen dat ze topsporter zijn. “Als ze eenmaal in het huis wonen en ze zijn geen topsporter meer, dan hoeven ze van ons niet weg. Maar ik kan me voorstellen dat de andere bewoners dat diegene wel zullen vragen. Het wordt een huis waar rust heerst, waar het na elf uur ’s avonds stil moet zijn. Ook dat zullen wij overigens niet handhaven. Het is aan de bewoners zelf om elkaar aan te spreken op hun gedrag.”

Het is niet de bedoeling dat alleen Lagaaiers in het huis gaan wonen, al heeft Laga volgens Van der Mieden momenteel wel zeventig roeiers die op topniveau sporten. “We inventariseren nu hoeveel van hen in dit huis willen wonen. Interesse is er zeker, vooral onder eerstejaars die nog geen goede woonruimte hebben.” Na de eerste lichting bewoners moeten belangstellenden overigens gewoon via instemming binnenkomen, daarna volgt de toets van Duwo.

De studentenhuisvester beheert ook al een jaar of vijf een topsporthuis in Den Haag. Daar wonen vooral sporters die gericht zijn op Scheveningen: beachvolleyballers en zeilers. 

Krijg Delta updates

Click here to unsubscribe