Flyers uitdelen kon niet en grote wervende feesten waren verboden. Toch kregen de Delftse studentenverenigingen bijna zestig procent meer inschrijvingen dan vorig jaar.
Een student schrijft zich in tijdens de OWee 2019. (Foto's: Marjolein van der Veldt)

Flyers uitdelen kon niet en grote wervende feesten waren verboden. Toch kregen de grote Delftse studentenverenigingen bijna zestig procent meer inschrijvingen dan vorig jaar.

De studentenverenigingen vreesden vooraf dat ze maar moeilijk nieuwe leden konden aantrekken, nu de introductieperiodes niet doorgingen. Maar de eerstejaars hebben zelf de weg naar de sociëteiten gevonden. Dit blijkt uit cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen.

De 48 studentenverenigingen die de LKvV vertegenwoordigt telden vorig jaar tienduizend nieuwe inschrijvingen en nu staat de teller al op ruim 15 duizend. In Delft zijn het Delftsch Studenten Corps, Virgiel, Delftse Studenten Bond, Sint Jansbrug en C.S.R. via de Verenigingsraad Delft (VeRa) aangesloten bij de LKvV.

Vooral in Eindhoven (+79 procent), Utrecht en Groningen (+66 procent) is de toestroom groot. In Amsterdam en Utrecht zijn de cijfers nog niet compleet en bij een aantal verenigingen kunnen nieuwe leden zich nog inschrijven, dus het totale aantal kan nog oplopen. In de ranglijst van totale aantal inschrijvingen schuift Delft dit jaar een plaats op ten koste van Rotterdam.

Loten
Het aantal inschrijvingen staat echter niet gelijk aan het daadwerkelijke aantal leden. Veel verenigingen beschikken over beperkte capaciteit en hebben daarom ruimte voor een maximum aantal leden. Het Delftsch Studenten Corps, Virgiel, Sint Jansbrug en de twee roeiverenigingen D.S.R.V. Laga en D.S.R. Proteus-Eretes moesten loten.

  • Laga en Proteus-Eretes zijn als sportvereniging niet aangesloten bij de LKvV, maar ontvangen traditiegetrouw veel aanmeldingen en zijn meegenomen in dit overzicht.

Het aantal aanmeldingen voor Sint Jansbrug was boven verwachting. Hoewel de vereniging tijdens de OWee liet weten dat er ruimte was voor maximaal 120 nieuwe leden, verwelkomde zij er uiteindelijk 125. “Door de hoeveelheid aanmeldingen hebben wij gekeken of het mogelijk was om de ledenstop met vijf extra te verhogen”, verklaart commissaris extern Sophie Wentink.

In het echt
Vrijwel alle verenigingen organiseren dit jaar een online kennismakingstijd. “Maar elkaar fysiek ontmoeten is nog steeds de beste manier is om nieuwe mensen te leren kennen”, zegt LKvV-preses Yorick van der Heiden.

Alle verenigingen zijn sinds 1 juni weer open volgens het horecamodel, dus op anderhalve meter afstand met aangewezen zitplaatsen. Van der Heiden: “Dat maakt de capaciteit van je ruimte flink kleiner dan als je een dansfeest kunt houden waar de mensen schouder aan schouder staan. De leden kunnen dus minder vaak naar de sociëteit, maar ontmoeten elkaar nog altijd wel in het echt.”

IMG_20200825_171914.jpg

De fysieke momenten waarop nieuwe leden elkaar ontmoeten zijn schaars. De incheckdag van DSC was zo’n moment. In een lange rij, de studenten moesten anderhalve meter afstand bewaren, was af en toe tijd voor een praatje met degene voor of achter je.

HOP, Hein Cuppen / Delta, Marjolein van der Veldt