Snowboarder in actie Flickr Delta TU Delft

Het skiseizoen is weer in volle gang en Delftse verenigingen trekken komende weken massaal de bergen in. Maar waar gaan ze eigenlijk heen? Onderstaand kaartje geeft een overzicht.

Werkt het interactieve kaartje niet goed? Bekijk het dan hier.

Wat opvalt is dat het grootste deel van de studenten in de voorjaarsvakantie met de bus naar Franse skigebieden trekt, voor zowel het skiën zelf als de après-ski die erop volgt. De meesten maken zich geen zorgen dat ze straks met een enorme kater op de piste staan; volgens een lid van volleybalvereniging Punch is het “de afgelopen jaren ook goed gegaan.”

Toch zijn er ook verschillen in de manier waarop de verenigingen op wintersport gaan. Dit komt deels doordat ze een verschillend karakter hebben. Een van de opvallendste verschillen is het aantal studenten dat meegaat op reis. De twee grootste verenigingen nemen elk ongeveer duizend leden mee: Virgiel naar Les Deux Alpes en het Delftsch Studenten Corps (DSC) naar Bardonecchia, de enige Italiaanse bestemming.

Een heel verschil met de kleinere verenigingen zoals bijvoorbeeld Wolbodo, die ”maar” met dertig mensen gaan. Wolbodo vormt meer fronten de uitzondering: het is de enige vereniging die niet in de voorjaarsvakantie gaat, maar pas half maart omdat ze liever buiten het seizoen gaan. Verder huren zij geen bus zoals de anderen, maar rijden met eigen auto’s naar het skigebied.

Wintersporten en feesten
Alle verenigingen die wij hebben gesproken gaan voor een combinatie van wintersporten en feesten. Ze bieden de mogelijkheid om de hele dag op de piste te staan, maar bij bijvoorbeeld Wolbodo koopt niet eens iedereen die meegaat een skipas.

Er zijn ook verenigingen die dit jaar niet op wintersport gaan, of in elk geval niet centraal geregeld vanuit de vereniging. Roeivereniging Proteus-Eretes bijvoorbeeld gaat alleen op wintersport in lustrumjaren. De roeiers van Laga gaan wel samen weg in de voorjaarsvakantie, maar niet om te skiën. Zij gaan op trainingskamp naar Frankrijk, met “twee overvolle botenwagens,” vertelt commissaris Christine Klöpping. VGSD gaat af en toe op wintersportreis, vaak samen met CSR. Bij jazzvereniging Groover en de Delftse Studentenbond (DSB) zijn er wel leden en/of disputen die op wintersport gaan, maar die regelen het zelf. Bij DSB zijn er bijvoorbeeld twee colleges (zo noemen ze bij de Bond disputen) die naar Oostenrijk gaan en een college dat naar het Franse La Plagne gaat.

Studieverenigingen
Ook sommige studieverenigingen organiseren wintersportreizen. Het gros gaat ook naar Frankrijk, behalve Gezelschap Leeghwater, dat net als DSC naar Bardonecchia gaat.  ETV (elektrotechniek) en Christiaan Huygens (wiskunde en informatica) gaan allebei van 2 tot 11 februari naar het Franse Risoul, en kunnen elkaar dus tegenkomen op de piste (of in de après-ski bar). Het Gezelschap Practische Studie vertrekt ook naar Frankrijk, maar dan naar Saint-Sorlin-d’Arves. Studievereniging I.D. tot slot gaat naar Valmenier. 

 

Thuisblijvers
Studenten die niet op wintersport gaan kunnen op 8 februari toch een beetje in de stemming komen, op een symposium over technologie in wintersporten. Hier komen verschillende sportwetenschappers bijeen op de TU Delft, om hun onderzoek naar de technische aspecten van wintersporten te presenteren en demonsteren. Het is er in ieder geval een stuk warmer. 

Voor meer informatie over het symposium Technology in Winter Sports van 8 februari, klik hier. 

Nora de Vries