Tijmen Snel
Tijmen Snel in actie tijdens het NK Sprint 2021. (Foto: Stephan Tellier)

De een ambieert aansluiting met de top, de ander is gemotiveerder dan ooit. Hoe vergaat het schaatsers Tijmen Snel en Jeroen Janissen in coronatijden?

Nomen est omen, is de strijdkreet van Tijmen Snel. Met zo’n achternaam kun je iets verwachten. Op het NK sprint, afgelopen weekend, verbeterde hij zijn persoonlijke record (pr) op zowel de 500 (in 35:22) als de 1000 meter (1:09.06). Hij eindigde als vijfde.

Een maandje eerder, op het NK afstanden, leverde een pr op de 1500 meter (1:46.93) hem een vierde plaats op. “Het gaat best goed”, stelt hij vast. “Ik blijf vooruitgang boeken, rijd nog steeds pr’s.”

Het sterkt zijn hoop om zijn ambitie, aansluiting bij de absolute top, waar te maken. Hij onderbrak er zijn studie werktuigbouwkunde voor. Voor de zomer rondde hij zijn bachelor af, de masteropleiding bewaart hij voor na zijn schaatscarrière.

Snel zit in de opleidingsploeg van het vorig jaar opgerichte Jumbo-Visma-team. Hoe het is om in coronatijden te schaatsen? “De lockdown in maart kwam precies toen het seizoen klaar was. Voor ons begon toch net een rustperiode. We konden een beetje fietsen en toen we weer serieus gingen trainen, konden we de baan weer op.”

Dagelijks traint hij in Thialf. Met mondkapje. “Wat wedstrijden betreft mogen we onze handen dichtknijpen, vergeleken met andere sporten. We hebben drie grote nationale toernooien kunnen rijden, nu komen ook nog een EK allround, EK sprint, twee wereldbekerwedstrijden en een WK afstanden. Allemaal in Heerenveen.”

Zijn volgende wedstrijd, eind december, is het kwalificatietoernooi voor het WK afstanden. Zijn kansen? “Dat is natuurlijk altijd de grote vraag’, zegt hij lachend. “Ook als ik het beste in mij naar boven haal, wordt kwalificatie lastig. Er mogen maar drie Nederlanders per afstand meedoen. Maar er zijn ook plekken te verdienen voor de wereldbekerwedstrijden. Dat is misschien een optie.”

Feest
Voor Jeroen Janissen is het sowieso een feest om weer op het ijs te staan, na de beenbreuk die hem een jaar geleden dwarsboomde.  “De motivatie is helemaal terug”, laat de lange-afstandschaatser weten, wiens vorige seizoen mooi eindigde, met twee bronzen medailles op het studenten-WK in maart.

“In september waren we er met onze ploeg Or-Quest Bouw en Techniek klaar voor, maar toen werd bij de verscherpte maatregelen de wedstrijdkalender voor marathons geschrapt. We zitten met smart te wachten op echte wedstrijden.”

‘Ik eindigde in de boarding, dan weet je dat het gedaan is’

Tot zijn vreugde mocht hij opdraven op het NK allround. “Supermooi om mee te doen, daar staan toch de beste twintig schaatsers van Nederland. Ik had er veel zin in, had er met twee ploeggenoten naar toegewerkt.”

Het begon met de 500 meter. “Dat ging goed, tot ik in de laatste binnenbocht een foutje maakte. Ik ging superhard, raakte uit balans en eindigde in de boarding. Dan weet je dat het gedaan is.” Met een beurs bovenbeen en ‘een door elkaar gerammeld lichaam’ worstelde hij zich door de vijf kilometer en 1500 meter heen.

‘Een beetje onwerkelijk’, vond hij het schaatsen in een lege Thialf-hal. “Twee jaar geleden reed ik er een pr op de vijf kilometer, het publiek ging compleet uit zijn dak. Dat maakt schaatsen in Heerenveen zo uniek. Al die enthousiaste mensen die ook weten wat er gebeurt. Dat mis je. Als sport doen we er alles voor dat publiek toelaten weer mogelijk wordt.”

Passen en meten
Met zijn ploeg traint hij sinds de aanscherping van de regels op een binnenbaan in Leeuwarden. “Het is passen en meten. Normaal trainen we drie keer per week in Heerenveen, maar daar konden maar dertig mensen per uur tegelijk in.” De ploegregels zijn streng: “Bij klachten meteen testen en niet op de training komen. Fietstraining doen we in groepjes van vier.”

Tot half oktober kwam hij wekelijks in Delft, voor ‘Aero Delft’, het Dreamteam waar hij deel van uitmaakt. Het allereerste vliegtuig op vloeibare waterstof. “In januari staat de presentatie van ons eerste prototype gepland, een op afstand bestuurbaar schaalmodel.”

Ja, dat valt met zijn topsportactiviteiten te combineren, zegt Janissen, die vanwege zijn schaatscarrière in Heerenveen woont. “Ik heb veel gesprekken met bedrijven en teamvergaderingen. Dat gaat nu allemaal online en dat scheelt tijd. De training in Leeuwarden kost maar een halfuurtje rijden.”

Met zijn ploeg werkt Janissen toe naar de op 1 januari geplande NK marathon in Alkmaar. Of hij eind december mag starten op het WK-kwalificatietoernooi in Heerenveen, is nog ongewis.

 

Jeroen Janissen in blauw ploegshirt. Pr-foto Or-Quest Bouw en Techniek
Jeroen Janissen in blauw ploegshirt. (Foto: Or-Quest Bouw en Techniek)