Uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs. (Foto: KIVI)
Uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs. (Foto: KIVI)

Dr. Nima Tolou is de winnaar van de jaarlijkse Prins Friso ingenieursprijs van het Kivi. Woensdag 21 maart nam hij de prijs in ontvangst op de Rijksuniversiteit Groningen.

Nima Tolou is universitair docent precisiemechatronica aan de TU Delft. In zijn onderzoek ontwikkelde hij onder andere met een verbeterde oscillator het meest precieze mechanische horloge op de wereld. De mogelijkheden van dit principe gaan echter veel verder dan de tijd bepalen: de ‘nieuwe’ oscillator zet energie om in beweging, maar kan dat ook andersom. Het toepassingsgebied is enorm: van pacemakers tot sensoren tot the Internet of Things.

‘Nima Tolou helpt de wereld een stukje beter te maken’

"De moderne ingenieur is in staat maatschappelijke uitdagingen op wetenschappelijke wijze aan te pakken en om te zetten in doorbraaktechnologieën. Nima Tolou heeft dit vermogen. Hij ziet uitdagingen en combineert ze in aansprekend onderzoek dat helpt om de wereld een stukje beter te maken”, zei juryvoorzitter Micaela dos Ramos bij de uitreiking. De prijs werd overhandigd in bijzijn van prinses Beatrix en Mabel.

Tolou was een van de drie overgebleven finalisten voor de prijs. TU-alumnus ir. Sander van den Blanken (Arup) en dr. ir. Jan Klok grepen ernaast, hoewel Klok wel de publieksprijs ontving.