Onderwijs

Delft tweede in wetenschapsquiz

Waarom blijft kroepoek aan je tong plakken? Ruim driehonderd studenten, onderzoekers en prominenten streden vanmiddag in de Waaier in de Wetenschapsquiz van ingenieursvereniging Kivi Niria. In de strijd tussen de drie technische universiteiten ging de UT er met de winst vandoor. Delft werd tweede.

‘Welk huis-tuin-en-keukenproduct draagt bij aan een werkende zonnecel? Is dat aluminiumfolie, bramen, groene thee of muntbladeren?’, vraagt Diederik Jekel aan een volle zaal. De natuurkundealumnus, geregeld aan tafel bij De Wereld Draait Door, presenteert samen met werktuigbouwkundedocent Peter van der Hoogt de wetenschapsquiz van Kivi Niria die dit jaar extra groot is omdat de UT vijftig wordt. Met muziek en lichteffecten wordt er een heuse show van gemaakt.

Studentenverenigingen, bedrijven, vakgroepen en prominenten (onder anderen PvdA’er Diederik Samson) drukken zo gauw mogelijk het juiste antwoord op hun stemkastje. Bijna een derde kiest bij de zonnecelvraag voor bramen. En dat blijkt goed. ‘Pak een glasplaat, smeer die in met titaanoxide – dat zit in witte verf – en dan met bramensap’, instrueert Dave Blank. De UT-hoogleraar vormt samen met zijn collega’s Petra de Weerd en Erwin Seydel de jury.

Kroepoek

De vragen variëren van waarom kroepoek aan je tong blijft plakken tot waarom een vis niet overleeft in gedemineraliseerd water. Die eerste blijkt een makkie. Kroepoek zuigt heel snel speeksel op en dat komt door het zetmeel. Pas als dat is opgelost laat de kroepoek los. Het wordt geïllustreerd met een microfoon bij een glas water. Zodra er kroepoek in wordt gegooid hoor je het in de zaal knisperen.

‘De eerste drie vragen hadden we allemaal fout, maar nu gaat het goed,’ vertelt Geert Folkertsma. Zijn team staat halverwege bovenaan. ‘Afgelopen jaren stonden we vaker hoog in de tussenstand, maar werden we in de laatste paar vragen voorbijgestreefd. Het geheim van ons succes is dat we allemaal Advanced Technology hebben gestudeerd. Dat is een brede studie en de vragen komen uit alle richtingen.’

Zangkanaries

‘De leukste vraag vond ik waarom zangkanaries in het voorjaar complexere deuntjes zingen dan in het najaar,’ zegt Mirjam Luizink, zakelijk directeur van Mesa+. ‘Bijna iedereen koos voor de verklaring van versieren en paren, maar het komt omdat het zanggebiedje in de hersenen krimpt. Dat was de leukste om goed te hebben.’

De drie rectoren van de UT, Eindhoven en Delft streden elk met een eigen vijfkoppig team mee in de ‘Battle der 3TU’. Rector Ed Brinksma zei zich voorbereid te hebben ‘op een lesje in nederigheid’. Dat bleek niet nodig. Twente won met een score van rond de vijftig procent, ruim voor nummer twee Delft. Beste student was Ellen de Wit, eerstejaars scheikundige technologie uit Enschede. Het beste team werd Life Science, Engineering & Design van Saxion Hogeschool.

Dit artikel is overgenomen van UT Nieuws.

Ze zijn inmiddels een vertrouwd tafereel geworden op het sportcentrum: de jongens en meisjes en hun sticks met een soort van schepnetje eraan. Ze zijn lid van de Delft Barons, de drie jaar geleden opgerichte studentenvereniging die de hier nog onbekende sport lacrosse beoefent. Dit is een teamsport die vooral op de colleges in Canada en de Verenigde Staten op hoog niveau wordt gespeeld.

Lacrosse is een soort mengeling van ijshockey en basketbal, waarbij de massief rubberen bal ter grootte van een hockeybal wordt opgevangen en weggeslingerd met het netje. Een harde sport ook, waarbij elleboog-pads en ijshockeyhelmen geen overbodige bescherming bieden. Je mag immers tijdens het spel op elkaars stick slaan. De goaltjes meten 1.80 bij 1.80 meter en een wedstrijd duurt viermaal 15 of viermaal 20 minuten.

Afgelopen weekend promoveerde het herentiental van de Barons, dat het voorbije seizoen ongeslagen bleef, naar de hoogste divisie. In de halve finale van de play-offs werd Nijmegen geklopt, in de finale moest de ploeg van Tilburg eraan geloven. De cijfers spraken boekdelen: 21-3 en 10-3. Niet helemaal verwonderlijk, want er lopen twee internationals rond in de Delftse ploeg. Middenvelder Philip Heijkoop en aanvaller Lex Janssen zitten beiden ook bij Orange Wave, een twee jaar geleden opgezet trainingsprogramma voor Oranje-kandidaten. Bedoeld om de sport in Nederland op een hoger niveau te brengen.

“Ik doe deze sport pas vier jaar”, bekent Janssen. “Dankzij Orange Wave heb ik in korte tijd heel wat kunnen leren. Onder meer op de buitenlandse toernooien waaraan we regelmatig meedoen.” Het heeft hem een plaats opgeleverd in de 23-koppige nationale selectie die van 14 tot 24 juli meedoet aan het WK in het Engelse Manchester. Dat geldt ook voor zijn ploegmaat Philip Heijkoop, die de sport leerde kennen toen hij een paar jaar geleden op de internationale school zat in Brussel.

Nu de competitie voor clubs is afgelopen traint het tweetal ter overbrugging gezamenlijk op het sportcentrum. Gewoon een goaltje uit het materiaalhok pakken, en dan maar flink heen en weer lopen om op conditie te blijven. De een probeert met de bal in zijn netje zich vrij te spelen om te kunnen scoren, terwijl de ander dat op alle mogelijke wijzen probeert te verhinderen.
Op 3 juli begint het serieuze werk, op het tiendaags trainingskamp in Laren. Tien dagen lang drie trainingssessies per dag. Dan zijn ook alle Amerikaanse en Canadese Nederlanders erbij. Jongens met een Nederlands paspoort, die overzee spelen in de veel sterkere competities daar. Sommigen van hen hebben Janssen en Heijkoop nog nooit ontmoet, laat staan dat ze ermee hebben samengespeeld. Dankzij Facebook is er al aardig wat contact geweest, de virtuele vorm van teambuilding is allang ingezet.

Wereldkampioen worden lijkt compleet uitgesloten, maar de kans om de poule door te komen is reëel, vinden ze. Janssen: “De zes big nations zitten in een aparte poule. Dat zijn de VS, Canada, de Iroquois (een indianenploeg), Australië, Engeland en Japan. Daar spelen uiteindelijk de beste van de andere 24 teams tegen. Wij zitten zelf in de grey division, met Wales, Oostenrijk en Argentinië. Vooral Wales is een pittige. Met Orange Wave verloren we daar vorig jaar nog met 22-2 van, maar dat was nog zonder de Nederlanders uit Canada en VS.” Een tweede plek in de poule, die de mogelijkheid biedt om verder te komen, moet erin zitten volgens Janssen: “Oostenrijk en Argentinië zijn nieuwkomers. Daar zou dus van gewonnen kunnen worden, al weten we niet hoeveel spelers zij in de VS en Canada hebben zitten.” En dan, verder dagdromend: “Mochten we van Wales winnen, dan hebben we grote kans dat we tegen Duitsland uitkomen. Dat biedt kansen, want tijdens het laatste EK kregen de Duitsers met 14-4 klop van Oranje.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.