Misschien moet er ook voor het hoger onderwijs een register van bevoegde docenten komen, overweegt VVD-staatssecretaris Sander Dekker. Daar kan het volgende kabinet eens naar kijken.

Dekker zei dat gisteren in de Eerste Kamer, waar hij zijn lerarenregister voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo verdedigde. Net als bijvoorbeeld artsen en advocaten zouden leraren zich moeten bijscholen om bevoegd te blijven.

Het hoger onderwijs kwam zijdelings ter sprake. Het idee van een lerarenregister verdient daar "ook zeker aandacht", hield Dekker de senatoren voor. Het volgende kabinet kan "de mogelijkheid en wenselijkheid van een eventueel register in het hoger onderwijs" verkennen.

BaanHet idee achter het register is dat docenten cursussen volgen om hun kennis en vaardigheden op peil te houden: doen ze het niet, dan verliezen ze hun bevoegdheid. Op termijn kunnen ze hun baan verliezen.

De Tweede Kamer is akkoord met de plannen, maar veel leraren verzetten zich . Een petitie van 'Leraren in actie' is 29 duizend keer ondertekend. De actievoerders vrezen dat het register 'van bovenaf' wordt opgelegd en dat leraren er zelf weinig over te zeggen hebben.

Omgekeerd zien werkgevers beren op de weg: wat moeten ze met onbevoegde leraren als die geen les meer mogen geven? En zijn er genoeg bevoegde leraren om alle lessen te verzorgen?

Dekker heeft de invoering van het register alvast een jaar uitgesteld omdat de voorbereiding langer duurt dan hij dacht. Hij wil geen valse start maken, zei hij gisteren. Pas in 2027 kan het serieuze gevolgen krijgen als docenten zich niet bijscholen.

ZelfspotZijn eigen VVD had de vraag over het hoger onderwijs gesteld. Misschien zou het register juist daar als eerste moeten worden ingevoerd, overwoog senator Jan Anthonie Bruijn, zelf hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Met enige zelfspot merkte hij op: "Als het om bijvoorbeeld didactiek en communicatie gaat, is dat onderhoud bij docenten in het hoger onderwijs vaak rudimentair, zoals u ook aan deze inbreng kunt merken."

Het register zelf is er al jaren, maar de meeste leraren schrijven zich niet in. Ze kennen het niet of zien er de meerwaarde niet van. Daarom wil het kabinet de registratie verplichtstellen.

Omstreden Pieter Duisenberg wil kritiek wegnemen

Ik heb nu een andere rol, zegt voormalig VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg tegen zijn critici. Voor het eerst reageert hij in dit interview op de commotie rond zijn benoeming als voorzitter van universiteitenvereniging VSNU.

Delft serveert

Nog geen plannen voor het eten? Ga naar het Sint Agathaplein, daar is dit weekend het jaarlijkse foodfestival Delft Serveert.

Advies voor studenten

Columnist Kim-Lan Jong Baw heeft advies: "Doe alleen wat je moet en wilt doen. And make it count." Lees nu haar hele column.

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak

De bakken die nu bij Proteus langs de Schie staan, lopen vol als er een vrachtschip snel langs vaart. Tijd voor een nieuw soort roeibak.

[Blog#2] Zeeleeuwen en taalproblemen

Wat beleefden onze Delta Lab-studenten deze week in Chili? Lees erover in hun tweede blog.