Onderwijs

Deelfietsen voor ritjes op de campus

Medewerkers op de campus kunnen voor zakelijke ritjes voortaan een deelfiets pakken om naar een afspraak te gaan. Wethouder Lennart Harpe opende vorige week met zijn mobiel het slot van een van de eerste vier deelfietsen in Delft-Zuid.

Verspreid over de campus (onder andere bij de Aula en het sport- en cultuurcentrum), het Delftechpark en Technopolis zijn er vanaf half januari 35 deelfietsen beschikbaar, waarvan vier elektrische. 

Gebruikers kunnen via een app of de website van Link2D zien waar een fiets staat en die via een account reserveren. Ze krijgen vervolgens een cijfercode via hun smartphone of een sms, waarmee ze de fiets van het slot kunnen halen.

Voordeel van dit ‘slimme slot’ – dat fietsen traceert via GPS – is dat fietsers niet meer naar een balie hoeven voor een sleutel. Wel moeten gebruikers de fietsen vooralsnog weer terugzetten op de plek waar die werd geleend. In de toekomst zal dat echter niet meer nodig zijn, verwacht Niels Jacobs van Link2D. Hij studeert luchtvaart- en ruimtevaarttechniek en ontwikkelde het slimme slot via zijn softwarebedrijf Skopei samen met slotenfabrikant Axa.

De deelfietsen kosten 1,50 euro per uur maar zijn de komende tijd gratis uit te proberen. In de huur inbegrepen zijn reparatiekosten voor bijvoorbeeld een lekke band. De reparatie wordt door een onderhoudspartij uitgevoerd. De reservering door de volgende huurder is nooit direct aansluitend, omdat een vorige reservering om welke reden dan ook kan uitlopen.

Wie langer blijft fietsen dan de gereserveerde tijd, krijgt niet te maken met een dichtspringend slot maar met een bericht dat er nog twintig minuten zijn om de fiets terug te plaatsen. Anders moet de gebruiker opnieuw reserveren en betalen. Stond de fiets nog op slot na de gereserveerde tijd, dan is het slot niet met de eerder gestuurde code te openen.

De deelfiets is een van de maatregelen van Gastvrij Bereikbaar Delft-Zuid. Dat project beoogt mobiliteitsoplossingen te bieden voor het feit dat Delft-Zuid slechter bereikbaar is door werkzaamheden aan de Spoorzone en de Sint Sebastiaansbrug en files op de A13.

Behalve deelfietsen kan via dezelfde app of website ook gebruik worden gemaakt van elektrische fietsen en scooters, en een e-shuttle vanaf station Delft-Zuid. Voorlopig ook gratis te proberen.

De maatregelen zijn tot stand gekomen door samenwerking van onder meer de gemeente Delft, Stadsgewest Haaglanden en de TU Delft. Dat heeft weer geleid tot een collectieve investering en exploitatie door het Ondernemersfonds Delft, omgeving Delft Zuid. Doel is een bereikbare regio door een efficiënt gebruik van wegen en het OV- en fietsnetwerk.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.