Onderwijs

De week van…

Nick & Dirk
1. Goed nieuws voor professor Nick van der Giesen (watermanagement, CiTG). Het project Tahmo (Trans-African Hydro-Meteorological Observatory) waarvan hij co-directeur is, krijgt financiering van het Global Resilience Partnership, een publiek-privaat initiatief van organisaties voor ontwikkelingssamenwerking.

Tahmo werd samen met zeven andere projecten gekozen uit 510 inzendingen vanuit de hele wereld. Het doel van Tahmo is om twintigduizend weerstations te installeren in Afrikaanse landen en zo een meteorologisch netwerk te creëren dat betere klimaatvoorspellingen kan doen. De weerstations halen al hun energie uit een piepklein zonnepaneel en rapporteren met een gsm-telefoon elke vijf minuten hun gegevens over regen, zon, temperatuur, luchtdruk, wind en nog veel meer. ‘Automatische weerstations in Afrika kunnen bijdragen aan het bereiken van nieuwe mondiale doelen’, twitterde Van der Giesen.

2. Hoogleraar landschapsarchitectuur Dirk Sijmons (Bouwkunde) neemt op 16 oktober afscheid van de TU met zijn uittreerede ‘Bewogen beweging’. Sijmons werd in 2004 benoemd tot Rijksadviseur van het Landschap en was in 2014 curator van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam. Hij won belangrijke prijzen, zoals de Rotterdam Maaskantprijs en de Edgar Donckerprijs. Hij studeerde bouwkunde aan de TU Delft en is een van de grondleggers van H+N+S Landschapsarchitecten. Sijmons introduceerde de term Antropoceen om de huidige wereld te omschrijven. ‘De opmars van de mens gaat gepaard met een lawine van uitstervende diersoorten […] en er staan wereldwijd meer bomen in parken, kwekerijen en andere menselijke omgevingen dan in het oerwoud’, legt hij uit op de website van H+N+S. ‘Dat wij sterk genoeg zijn om de aarde te manipuleren, is niet iets om trots op te zijn.’

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.