De strijd van de start-ups

En de winnaar is… IMSystems. Woensdag 17 juni presenteerden de vijf beste teams van het ondernemerschap vak ready to startup! hun idee, en misschien nog wel belangrijker, hun businessplan aan een vakjury.

Hun doel: een cheque van 1500 euro, maar natuurlijk ook de kickstart voor hun eigen bedrijfje.

IMSystems zat niet bij de eerste selectie van vier finalisten. Toch won dit team zowel de publieksprijs als de juryprijs. Aan het begin van de middag vond de ruwe diamanten-sessie plaats waarin de acht niet geselecteerde teams streden om de felbegeerde vijfde finaleplaats. "Ik denk dat ze ons expres niet direct hebben geplaatst zodat we alle prijzen kunnen winnen", grapt Jack Schorsch nog voor de uitslag bekend is. Schorsch is de bedenker van de Archimedes drive, een nieuw soort transmissie en de technologie die IMSystems in de markt wil zetten.

IMSystems haalde niet alle prijzen binnen. De prijs voor beste business plan ging naar InstantAir. Een familiebedrijfje waarin twee broers een abonnement op vliegtuigreizen willen aanbieden. Met dit abonnement kunnen frequent flyers zonder het gedoe en wachttijden even naar een vergadering in bijvoorbeeld Duitsland. Hun cashflows brachten de bankier in de jury tot ‘teary eyes’.

De jury was dit jaar erg onder de indruk van het werk van de deelnemende studenten. "Je kon zien dat de studenten hun marktonderzoek niet alleen op papier hadden gedaan. Ze zijn bij mensen langsgegaan en hebben écht doorgevraagd", aldus jurylid Patrick de Ruiter (Rabobank). Ook jurylid en patentadviseur Erik Bartelds (Arnold + Siedsma) was erg enthousiast. "De studenten hebben heel veel energie en geloven echt dat zij het gaan maken, dit is heel inspirerend. Het zijn meer ondernemers dan studenten."

De andere finalisten waren de Kartent, een kartonnen festivaltent, de E-trailer, een elektrische aanhangwagen en Homerun, een nieuw soort brievenbus voor pakketjes. Een groot deel van de startende bedrijfjes bij YESDelft komt binnen via het vak ready to startup!, dus grote kans dat we van deze deelnemers nog meer gaan horen.

In september start het volgende semester van ready to startup! Interesse? www.aanmelder.nl/rts

Het vak ready to startup! wordt al bijna twintig jaar gegeven door de TU, adviesbureau Roland Berger en andere partners. Het heeft al veel succesvolle bedrijfjes voortgebracht. Een welbekend voorbeeld is het bedrijf achter de Senz-paraplu. Studenten met een ingenieus idee gaan onder leiding van expertcolleges en adviezen aan de slag om van dat idee een volwaardig bedrijfje te maken.