TU Delft Delta Solar Stratos
Niet dit vliegtuig, maar een schaalmodel is vandaag te zien bij LRT. (Foto: J. Revillard/Rezo.ch/SolarStratos)

De Zwitsers hebben een duurzaam voertuig ontworpen waarmee ze records willen breken. Gingen zij eerder de wereld over met een boot en een vliegtuig op zonne-energie, nu willen zij van de wereld af, de stratosfeer in, met een zonnevliegtuig. Vandaag zijn twee teamleden bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek om hierover te vertellen.

Het vliegtuig moet laten zien wat er mogelijk is met duurzame luchtvaart. Eerder voer de initiatiefnemer van het project, Raphael Domjan, over de wereld met de Planet Solar, een boot op zonnepanelen. Ook deSolar Impulse, een vliegtuig op zonne-energie, was en Zwitsers project, hoewel dit niet van hetzelfde team is als de Solar Stratos.

 

 

De Solar Stratos heeft al wat testvluchten gemaakt. Het vliegtuig is de eerste commerciële tweezitter die de ruimte in gaat op zonne-energie. Commercieel? Ja, voor 55.000 euro kun je mee. Naast de commerciële vluchten wil het team metingen doen in de stratosfeer, om zo meer inzicht te krijgen in hoe je de atmosfeer kunt beschermen.

Het originele vliegtuig heeft een spanwijdte van 24,9 meter en 22m2 aan zonnepanelen. “Helaas hebben zij die vandaag niet bij zich”, vertelt Ineke Boneschansker van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. “Dat is te ingewikkeld. Ze hebben wel een schaalmodel meegenomen met een spanwijdte van vier meter.” De faculteit is niet bij het project betrokken maar heeft dit wel samen met de Zwitserse  ambassade georganiseerd.

Twee teamleden van het project, Raphael Domjan en Roland Loos, leggen vandaag uit waarom dit zo’n belangrijk project is. Vanmiddag om 12.30 uur is er een lunchlezing en vanavond om 20.00 uur is er een langere bijeenkomst met koffie, thee en een borrel. Kijk voor meer informatie over het programma en voor aanmelden op de website.