Onderwijs

De pissoirtrein komt er aan

Toiletten in de trein zijn vaak ronduit smerig. Dat hoeft niet zo te zijn, meent promovenda Marian Loth (IO). Ze ontwierp voor de NS een toilet met urinoir.

Eindelijk is hij er dan, een trein met pissoir. Jaren heeft promovenda Marian Loth (IO) naar dit moment toegeleefd. Op dinsdag 30 augustus presenteerde de NS een nieuwe trein met een door Loth ontworpen toilet.

Volgens de promovenda, wiens onderzoek deels door de NS is gefinancierd, zorgt de pissoir ervoor dat de toiletpot schoner blijft en het toiletbezoek voor vrouwen en ouderen aangenamer wordt.

In 2010 onderzocht Loth de vervuiling van de wc-bril bij staand plassen in treinen. Met behulp van papier maakte ze onzichtbare verstuiving bij het plassen zichtbaar. Aan dit onderzoeksproject werkten tientallen studenten mee.

Loth: “De uitdaging was om mannen goed te laten richten. Dat is weer afhankelijk van hun blaas, zicht, afstand tot de pot en het wiebelen van de trein.”

“De angst voor verandering zit diep bij de NS”, zegt Loth. “Vooral bij de uitvoerders van projecten”, preciseert ze. “Gelukkig heb ik de directie uiteindelijk weten te overtuigen.”

Loth maakt het zich niet makkelijk. Eerder ontwierp ze een urinoir voor dames, de lady p. Deze pot kreeg veel media-aandacht en leek in eerste instantie een succes, maar ging uiteindelijk toch roemloos ten onder.

De pissoirtrein is eerste van een reeks dubbeldekkers uit de jaren negentig die de NS nu moderniseert. In 2020 moeten 81 opgefriste dubbeldekkers met urinoir rondrijden.

Naast de nieuwe toiletten is er in de trein ook aandacht voor kunst, meer bagageruimte, wifi en actuele reisinformatie, stelt de NS in een persbericht. Door nieuwe led-verlichting en verbeterde aerodynamica is de trein ook duurzamer en zuiniger geworden. Dit type dubbeldekker zal met name ingezet worden in de spits.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.