Wetenschap

De Master: Uditha Ravindra

Hartstikke leuk, een riant salaris en eervol werk. Toch worden we pas echt gelukkig op de werkvloer wanneer we ons er behaaglijk voelen: lekker warm, met vriendelijke collega’s. Heb je geen psychologische voortgangsgesprekken voor nodig. De app van computer scientist Uditha Ravindra werkt net zo goed.

  • Onderzoek: ‘Social temperature sensing’
  • Eindcijfer: 7


Warmte is een relatief begrip. Een werkruimte waar de temperatuur laag is, is geen lekkere plek om te werken, zelfs wanneer er een flink salaris tegenover staat. Maar goede vibes – een fijne sfeer, leuke collega’s, mensen om een wandelingetje mee te maken – hebben ook invloed op hoe warm je een ruimte ervaart. Doordat je je op je gemak en gewaardeerd voelt, of simpelweg meer beweegt tijdens zo’n wandeling. Toen Uditha Ravindra (24) voor haar afstuderen bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) over de vloer kwam bij computergigant IBM, merkte ze dat hoe werknemers warmte ervaren, nogal een dingetje was. “Ze klaagden dat het te warm was, of juist te koud. Alleen, ze hadden geen idee waar ze hierover konden klagen.” Gevolg: die mensen hadden het niet helemaal naar hun zin op hun werk. “En dat terwijl het bedrijf zijn werknemers juist blijer wil maken door ze een fijne werkomgeving te bieden.”


Tja, je kunt ze natuurlijk gewoon vrágen hoe comfortabel ze zich voelen. Maar IBM zou IBM niet zijn als ze het niet liever aanpakten vanuit een computer approach. Welke factoren beïnvloeden de perceptie van temperatuur? Om daar achter te komen, ontwikkelde Ravindra, als experiment, een mobiele applicatie. Die stuurde vijf, zes dagen lang pushberichten aan werknemers met vragen als: heb je ontbeten? En waarmee heb je geluncht? Wat is je geslacht, en wat je leeftijd? En het belangrijkste: hoe warm heb je het? De antwoorden legde Ravindra naast de echte temperatuur in de ruimte. Die was nog niet zo makkelijk te meten, want hij schommelde nogal. “Dus heb ik sensoren over de hele vloer en naar elke werkplek gelegd”, zegt ze. “Bedrijven investeren veel in hun mensen, dus wil je ze kennen. Met al die gegevens kan de computergigant de temperatuur per werkplek beter regelen.”


“Klinkt simpel, maar is het niet hoor”, verzucht Ravindra. “Ik wilde een hybride app – geschikt voor Android en iOS – en kwam allerlei compatibiliteitsproblemen tegen. En ook al experimenteren veel wetenschappers met dit soort onderzoek; op internet is er nog nauwelijks iets over te vinden.” Haar afstudeerbedrijf was in elk geval dolenthousiast en wilde nog langer door met het onderzoek. Maar verder onderzoeken is geen optie. “Ik zit inmiddels op een andere afdeling, analytics, om meer ervaring op te doen.” Eén ding is daar gelukkig alvast goed geregeld: koud zal ze het er niet hebben.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.