Campus

‘De EU biedt veel kansen aan studenten uit Zuid-Europa’

De vereniging van Griekse studenten en alumni, de Hellenic Student and Alumni Society (HSASN), organiseert van 3 tot en met 5 mei een reis naar Brussel.

Medeorganisator en Bouwkunde-alumnus Theodore Klouvas, half-Nederlands en half-Grieks en opgegroeid op Rhodos, wil deelnemende studenten uit Zuid-Europese landen laten zien dat ze wel degelijk kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Wat wil je met de reis naar Brussel bereiken?
“Het doel is jongeren te laten zien dat Europa meer is dan alleen beleid maken. Het is een enorme bureaucratie, maar daarbinnen bestaan veel programma’s waar je in kunt stappen als je een baan zoekt. Wij willen internationale studenten en pas-afgestudeerden zicht geven op de kansen die ze hebben, maar waar ze geen weet van hebben.”

Wat voor kansen zijn dat?
“Neem Erasmus placements. Daarmee kun je op kosten van de EU zes maanden werkervaring opdoen bij een Europees bedrijf. Naast voorlichting over dat soort programma’s krijgen de studenten en pas-afgestudeerden die meegaan op onze reis – dat zijn naast Grieken Spanjaarden, Italianen, Portugezen en mensen uit niet-Europese landen – informatie over hoe je voor de EU kunt gaan werken. Verder kunnen ze speeddaten met Grieken die in Brussel werken. En er komt een paneldiscussie met Euro-parlementariërs over wat Europa doet en moet doen om brain drain om te zetten in brain mobility.”

Komen die twee begrippen voor een land als Griekenland niet op hetzelfde neer? Jonge talenten gaan weg om elders te studeren en komen niet meer terug.
“Brain drain ontstaat inderdaad als er geen kansen zijn. Brain mobility maakt het mogelijk om, gesteund door programma’s als die van de EU, weer te gaan werken in Griekenland of een ander Zuid-Europees land.”

Er studeren ongeveer driehonderd Griekse masterstudenten in Delft. Ik kan me voorstellen dat veel van hen voorlopig niet teruggaan.
“De meesten zoeken inderdaad een baan in Nederland, Duitsland of Engeland. De laatste anderhalf jaar heb ik desondanks steeds meer Griekse studenten de weg terug zien vinden. Dat blijft een minderheid: het zijn specialisten die dat lukt. Ben je een generalist zoals ik, dan is het moeilijk.”

Jij bent architect, maar doet er van alles naast.
“Met een vriend heb ik een architectenbureau, dat best goed loopt. Daarnaast onderzoek ik in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken in landen als Ghana, Oeganda en Zuid-Afrika of en hoe de Nederlandse ambassades daar programma’s kunnen opzetten voor jonge ondernemers. Mensen uit die landen kunnen dan gemakkelijker handel drijven met Nederland, en jonge Nederlandse ondernemers kunnen via die weg daar hun producten of diensten aanbieden. Twee jaar terug heb ik geholpen iets soortgelijks op te zetten in de Nederlandse ambassade in Athene: Orange Grove. Dat loopt goed.”

Ga je ooit terug naar Rhodos?
“Voorlopig niet. Een eiland is heel beperkt. Rhodos ligt ver van Athene en het is steeds een dure reis erheen. Ik zal me wel blijven inzetten voor Griekenland, maar dan niet-politiek, zoals met de Hellenic Student and Alumni Society.” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.