Wetenschap

Databank strijdt tegen files

In diverse kranten verscheen het bericht dat dankzij de introductie van een file-databank de files op termijn met maar liefst tien procent afnemen.

De Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) werd daarmee tot een wondermiddel gebombardeerd. Wat verschillende kabinetten op rij niet lukte, de files terugdringen, kan dit staaltje van techniek wel voor elkaar krijgen. In de NDW worden de verkeersgegevens van alle wegbeheerders verzameld. Voorheen waren deze gegevens versplinterd over onder meer gemeenten, provincies en rijkswaterstaten. Door de gegevens op een centrale plek te bewaren, kan men lange files voorkomen, is de redenering.
“Dat is volledig uit de lucht gegrepen”, zegt dr.ir. Hans van Lint van dynamic traffic management (Civiele Techniek en Geowetenschappen) desgevraagd. “Ik vind de databank een goed initiatief, maar het is niet zo dat er daardoor minder files komen. De NDW is alleen nog maar een verzameling van alle gegevens, meer niet. Die verzameling is de randvoorwaarde om uiteindelijk maatregelen te nemen om files terug te dringen. Of dat daadwerkelijk lukt, is nog maar zeer de vraag. Iemand bij Rijkswaterstaat rekende onlangs uit dat door maatregelen de files met twintig procent moesten zijn afgenomen. Dat was niet zo, want het verkeersaantal groeide tegelijkertijd. Het had dus nog veel erger kunnen zijn. Het is dweilen met de kraan open in Nederland, maar dweilen is wel heel belangrijk. Daar kan dit systeem bij helpen.”
Over het oplossen van het fileprobleem aan de hand van de databank is Van Lint weliswaar sceptisch, maar dat betekent niet dat hij ook terughoudend is over de andere mogelijkheden van de databank. “Voor wetenschappers is dit fantastisch. Hier hoopten wij al jaren op: alle gegevens op een centrale plek verzameld. Binnen de faculteit hebben wij sinds 2000 een mini NDW, waarin we data verzamelen voor onderzoek. Maar dat is lang niet zo uitgebreid. Nu krijgen we informatie over de snelwegen en provinciale wegen. Het is een huzarenstukje dat het is gelukt dat wegbeheerders alle data delen. Want overleggen met wegbeheerders is polderen in het kwadraat.” Er ging daarom ook een lange voorbereiding aan de introductie van de NDW vooraf. Bij de eerste fase, twee jaar geleden, was van Lint een van de klankborden voor de realisatie van de databank.
Een voor de hand liggende toepassing van de NDW is het beter informeren van automobilisten via signaleringsborden op de snelweg. “Je kan potentieel met informatie uit de NDW bij een file een betere, alternatieve route aangeven. Wel zitten daar haken en ogen aan. Stel dat iedereen de alternatieve route kiest, dan ontstaat daar file. Daarom moet je kunnen voorspellen wat voor gevolgen een advies heeft. Daar heb je tools voor nodig, die wij ontwikkelen. De databank komt ons daarbij van pas. Maar het verminderen van files aan de hand van deze databank, zover is de praktijk nog lang niet.” 

Je komt zo te zien net van de poster-sale?“Ja, maar dat was niet de bedoeling. We gingen eigenlijk alleen wat eten. Toen zag ik de posters en ben toch maar even gaan kijken.”

Wat heb je gekocht?
“Een poster van The Beatles, eentje met twee vrouwen erop en een poster met een kunstwerk van Escher.”

Is dat een samenvatting van je interesses?
(Lacht) “Ja, dat zou je kunnen zeggen. Mooie muziek, vrouwen en iets ingewikkelds.”

Zijn The Beatles dan ook je favoriete band?
“Ja, eigenlijk wel, denk ik. Het is in elk geval één van de beste bands ooit. Ik houd ook wel erg van Daft Punk, maar dat is weer iets heel anders.”

Waar ga je zo naartoe?
“Naar mijn college bij elektrotechniek.”

Zin in?
“Nee, niet echt. Het is wiskunde en dat is saai. Ik ben meer van de natuurkunde. Dat is een stuk vatbaarder en praktischer. Je kunt het voor je zien.”

Schiet het een beetje op met de studie?“Ik ben nu vijfdejaars en ga dit jaar mijn bachelor doen. Ik loop inderdaad wat achter, maar ik heb geen haast. (Lacht) Je zou kunnen zeggen dat ik heel erg van mijn studie houd.”

Wat vind je leuk aan elektrotechniek?“Het is mooi om dingen te bouwen. Maar het gaat verder dan dat, want problemen bij elektrotechniek zijn echte puzzels. Als je een huis bouwt, zet je twee palen en wat muren neer en dan werkt het. Bij onze projecten komt veel meer kijken. Je begint simpel, dan graaf je wat dieper en wordt het vanzelf steeds complexer. Heerlijk.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.